Joy of Life – primul concert din stagiunea de jazz de la Sala Radio

Toamna, jazz-ul de calitate revine la Sala Radio prin concertele lunare prezentate de Big Band-ul Radio, una dintre orchestrele din România cu cea mai lungă tradiţie, dedicată muzicii de divertisment, de la jazz, la pop sau la blues. După ce a fost apreciat la finalul lunii august, pe scena Festivalului Internaţional Cerbul de aur, Big Band-ul Radio România îşi redeschide noua stagiune de jazz cu un concert sugestiv intitulat Joy of Life.

Joi 24 octombrie (19:00), formaţia Radio România, dirijată de compozitorul Ionel Tudor, propune publicului bucureştean un concert extraordinar alături de trioul ce reuneşte 3 mari muzicieni dedicaţi jazz-ului: Petrică Andrei – pian, Vlad Popescu – baterie şi Michael Acker – contrabas. Evenimentul va fi prezentat de Ştefan Naftanailă, realizator al postului Radio România Cultural.

Printre piesele pe care le veţi asculta se numără creaţii semnate de pianistul Petrică Andrei – ca Acuerdos gitanos şi October Day – alături de piese de jazz precum There Is No Greater Love – Isham Jones, If I Should Lose You – Ralph Rainger sau Eye of the Hurricane – Herbie Hancock.

Petrică Andrei a debutat la 18 ani, în trio, cu bass-istul Cătălin Rotaru şi bateristul Dan Teodorescu, la Festivalul de Jazz Sibiu ’93, unde a obţinut primul său premiu. În luna noiembrie a aceluiaşi an, a primit Premiul al III-lea la Concursul pentru pianişti de jazz de la Vilnius, Lituania.

Improvizator plin de inventivitate, pianistul Petrică Andrei a fost aplaudat ca protagonist în sute de recitaluri susţinute pe scene autohtone sau peste hotare, la Viena, Hanovra, Berlin, Lisabona, Barcelona, Bruxelles, Paris etc. În 1998, a fost finalist al celei mai dificile competiţii pianistice europene din domeniul jazz-ului, Concursul Martial Solal de la Paris.

În anul 2000, ca „vedetă” a ansamblului Junior Cromatic Big Band dirijat de Marin Petrache Pechea, Petrică Andrei a luat parte la un turneu în Elveţia şi a apărut, inclusiv cu trio-ul propriu, la Expoziţia Mondială de la Hanovra, mult apreciatele recitaluri fiind preluate şi difuzate de televiziunile germane ZDF şi N3.

Experienţa interpretativă a bateristului Vlad Popescu s-a conturat încă din 1992, când a început colaborarea cu Big Band-ul Radio, neîntreruptă până astăzi. A devenit, în 1996, percuţionist al Filarmonicii George Enescu. Începând din acelaşi an a derulat mai multe proiecte proprii sau alături de muzicieni importanţi ai scenei româneşti de jazz şi a concertat peste hotare în ţări ca Spania, Austria, Italia, Germania, Belgia.

A evoluat în majoritatea ediţiilor de până acum (2000 – 2019) ale Festivalului Internaţional de Jazz de la Bucureşti (Bucharest Jazz Festival), fie alături de notabili muzicieni români şi străini (Guido Manusardi, Decebal Bădilă, Marcinho Eiras, Petrică Andrei, Florin Niculescu), dar şi ca lider de proiect, la ediţia din 2004. De asemenea, apare alături de Petrică Andrei şi Decebal Badilă pe cele două CD-uri Joy of Life.

Din anul 2011, a iniţiat proiectul Stagiunea de Jazz, în parteneriat fie cu Radio România Cultural, fie cu Radio România Muzical şi Teatrul ACT, stagiune ce se derulează în continuare cu o frecvenţă lunară.

Născut la Braşov, Michael Acker a avut ocazia de a creşte într-un mediu muzical, ansamblul vocal-instrumental Canzonetta fiind înfiinţat şi condus de mama sa, Ingeborg Acker. Cunoştinţele de bază însuşite în acest ansamblu i-au permis să îşi continue studiile muzicale cu profesorii Dan Pavelescu şi Gheorghe Petrovan, urmând ulterior cursurile secţiei de Jazz a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea lui Mircea Tiberian.

În activitatea sa de liber profesionist a avut ocazia să colaboreze cu un număr mare de muzicieni consacraţi din ţară cât şi din străinătate, precum Mircea Tiberian, Owen Hart Jr. (SUA), John Betsch (SUA), Anton Eger (Suedia), Tony Miceli (SUA), Istvan Gyarfas (Ungaria), Mathias Jardim (Brazilia) etc., a participat la majoritatea festivalelor importante de jazz din ţară şi este considerat unul dintre basiştii de referinţă ai noii generaţii de instrumentişti din România.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.