Parlamentul britanic a votat pentru continuarea dezbaterilor asupra legii acordului de retragere

Parlamentul de la Londra a semnalat pentru prima oară în trei ani că este pregatit să voteze în favoarea unui acord care să permită Regatului Unit ieşirea reglementată din Uniunea Europeană. 329 de deputaţi au votat pentru continuarea dezbaterilor asupra legii acordului de retragere, faţă de 299 care s-au opus. Camera Comunelor a respins, însă programul foarte strict impus de guvern, care îşi dorea ca legea să fie adoptată pâna joi, astfel încât Brexitul să poată avea loc la 31 octombrie. Dan Vasiliu transmite din Londra:
Reporter: Refuzul deputaţilor de a adopta pe repede înainte o lege de o asemenea importanţă l-a determinat pe premierul Boris Johnson să anunţe că cel puţin pentru moment va opri procesul legislativ.
Boris Johnson: În urmă cu câteva săptămâni puţini mai credeau că putem redeschide acordul de retragere şi că putem elimina backstopul şi cu siguranţă nimeni nu se gândea că putem obţine sprijinul Camerei Comunelor pentru un acord. Sunt extaziat din acest punct de vedere. Dar sunt dezamăgit că s-a votat din nou pentru amânare, în loc să se accepte un orar care să garanteze că Brexitul va avea loc la 31 octombrie. Uniunea Europeană va trebui să ia acum o decizie în privinţa amânării. Voi vorbi cu liderii europeni despre acest lucru, dar până atunci vom opri din parcursul său legea acordului de retragere.
Reporter: Înaintea votului de aseară, el ameninţase că dacă deputaţii vor respinge programul propus de guvern va cere organizarea de alegeri anticipate, o variantă pe care laburiştii o susţin dacă Bruxellesul va fi de acord cu semnarea Brexitului, iar semnalele sunt că liderii europeni ar putea accepta acest lucru, dacă Regatul Unit este pregătit să organizeze alegeri anticipate în viitorul apropiat./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 octombrie)