Sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti riscă să se prăbuşească în câţiva ani, dacă nu se fac investiţii, arată un raport realizat de Expert Forum. Ar rămâne astfel fără căldură peste 550 de mii de familii. Raportul mai arată că este necesară o legislaţie care să clarifice răspunderea fiecărei instituţii care asigură încălzirea capitalei, atât producătorul ELCEN, care asigură în proporţie de 75% căldura, cât şi RADET, principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat. Administratorul special al ELCEN, Claudiu Creţu, declară că exclude varianta ca în Bucureşti să fie sistat serviciul de termoficare în perioada sezonului rece şi că aşteaptă banii alocaţi de executiv săptămâna trecută. El mai spune că pe viitor pot fi accesate fonduri europene nerambursabile.
Claudiu Creţu: Avem mecanismele de finanţare prin certificate de carbon, care pot asigura în perioada următoare finanţare de până la 100% pentru centrale în co-generare de înaltă eficienţă. Ar fi păcat să pierdem, în următorii patru-cinci ani, această şansă. Investiţiile ar fi trebuit să înceapă ieri. Investiţiile noi pot avea punerea în funcţiune până undeva în 2025. Asta înseamnă că 2020 este momentul de pornire cel târziu, pentru că o investiţie de aşa anvergură ţine trei, patru, cinci ani. Alternativa cu centrale individuale de apartament nici nu ar trebui să mai existe pe agenda publică.
Reporter: Reporterul Atena Teognoste aminteşte că RADET, care e în pragul falimentului şi ELCEN, care e în insolvenţă nu au reuşit încă să ajungă la un acord în privinţa datoriilor. Din cei o mie de km, cât măsoară reţeaua principală de ţevi a RADET, 800 trebuie înlocuiţi./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 octombrie)