2019. október 28

Kedden és szerdán hallgatják meg a miniszterjelölteket

Kedden és szerdán hallgatják meg a miniszterjelölteket, mig a kormány beiktatásáról november 4-én szavaz a plénum. Ludovic Orban megbizott miniszterelnök a múlt héten levelet intézett a két parlamenti kamara elnökeihez, amelyben gyors ütemtervet javasolt a PNL-kabinet mielőbbi beiktatására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

A Moldoveanu-csúcsra tűzik ki Románia zászlóját

Több mint 30 kovászna megyei katonából és rendőrből álló csapat a Fogarasi-havasokban található 2544 méteres Moldoveanu-csúcsra tűzi ki Románia zászlóját. A 22-es számú „Cireşoaia” hegyivadász-alakulat parancsnoka, Vasile Popescu alezredes elmondta, hogy az expedició már hagyománnyá vált az alakulat katonái számára, amelyet 2016-ban kezdeményeztek. “A Román Hadsereg és a Hegyivadászok napja alkalmából az alakulat katonái minden évben megmásszák a Fogarasi havasokat, különböző útvonalakon”, fűzte hozzá az alezredes. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Spontán sztrájkba léptek a parosényi és az urikányi bányák dolgozói

Hétfőn spontán sztrájkba léptek a zsil-völgyi parosényi és az urikányi szénbányák dolgozói, s közülük mintegy 100-an, a tűntetés jegyében, a mélybe maradtak.A tűntetők a 36-os sürgösségi kormányrendelet fenntartását követelik, amely két évre szavatolja a munkarégiségi és kompenzációs összegek kifizetését azoknak, akik ez idő alatt teljesitik a nyugdijazási feltételeket, illetve azon bányászok alkalmazását a Hunedoara Energetikai Komplexumnál, akik nem tesznek eleget a nyugdijazási feltételeknek. „Mindez jelen pillanatban képtelenség”, nyilatkozta Petre Drăgoescu, a zsil-völgyi bányabezárásokért felelős országos társaság műszaki igazgatója, aki hozzáfűzte: Az idén nem dolgoztunk ki egy, szociális védelmet biztositó szabályozó rendelkezést azok számára, akik ebben az évben és jövőben vonulnak nyugdijba, mivel a pénzügyminisztérium elutasitotta, mondván, hogy erre nem különitettek el pénzt az állami költségvetésben. Ami pedig az alkalmazásokat illeti, a helyzetet megneheziti az, hogy a vállalat vezetősége a Hunedoara Energetikai Komplexum fizetésképtelenné nyilvánítását kérte.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Csaknem 18%-al növekedett a lakástüzek száma az év első kilenc hónapjában

Csaknem 18%-al növekedett a lakástüzek száma az év első kilenc hónapjában az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint az elemzett időszakban 422 személy esett a tűzvész áldozatául, melyek közül 137-en életüket vesztették.A legtöbb esetben a a kémények rendszeres ellenörzésnek elmúlasztása, illetve meghibásodott villanyvezetékek okozták a lakástüzeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.28)

Rozália Gănciulescu