În România pot fi trataţi 23 de mari arşi adulţi şi 10 copii

La patru ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în care au murit 64 de oameni, iar aproape 200 au fost răniţi, în România pot fi trataţi 23 de mari arşi adulţi şi 10 copii. Tragedia a scos la iveală deficienţele sistemului sanitar, constându-se că niciun spital din ţara noastră nu îndeplinea în totalitate condiţiile necesare îngrijirii marilor arşi. Ministrul în exerciţiu al sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit cu reporterul Radio România Actualităţi, Adriana Turea, despre măsurile care au fost luate, până acum, pentru îmbunătăţirea situaţiei.
Sorina Pintea: Am dotat spitalele „Grigore Alexandrescu”, Spitalul de Arşi, „Bagdasar-Arseni”, Floreasca cu echipament pentru tratamentul marilor arşi de ultimă generaţie. De asemenea, cele patru centre de mari arşi au intrat în linie dreaptă, în sensul că se licitează proiectul tehnic. Din punct de vedere legislativ, am făcut o modificare a unui ordin prin care am stabilit foarte clar care sunt criteriile de transfer ale pacientului ars. Am modificat condiţiile de transfer a unui mare ars în străinătate, în cazul în care locurile din România sunt ocupate. Personalul a fost la pregătire, cel care se ocupă de marii arşi. S-au aprobat posturi suplimentare pentru aceste unităţi de arşi.
Reporter: În privinţa legislaţiei, a intrat în vigoare?
Sorina Pintea: Ordinul privind transferul va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial.
Reporter: Pentru tratamentul celor care au avut de suferit în urma tragediei de la Colectiv şi sunt trataţi în străinătate?
Sorina Pintea: Mai sunt 16 persoane în tratament. Anul trecut s-a prelungit perioada de decontare a tratamentului până în 31.12.2020, iar anul acesta /intenţionam/ să prelungim tratamentul acestora atât timp cât este nevoie. Din păcate, discuţiile au fost cu două zile înainte de căderea Guvernului, prin urmare nu am mai putut să dăm ordonanţe de urgenţă care să modifice legea.
Realizator: Din acest an, ziua de 30 octombrie este „Ziua Pacientului cu Arsuri”, marcată pentru a conştientiza problemele marilor arşi./ilixandru/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 octombrie)