A fost respinsă şi a patra încercare a României de a numi un candidat pentru postul de eurocomisar, deoarece CE a decis că guvernul român demis nu are dreptul să nominalizeze pe cineva

 

B92 (Serbia), 31 octombrie 2019 – Într-o scrisoare trimisă viitoarei preşedinte a CE, Ursula von der Leyen, premierul demis Viorica Dăncilă l-a propus pentru postul de comisar pe Victor Negrescu. Înainte de aceasta, preşedinta CE solicitase, tot printr-o scrisoare, ca România să propună cât mai rapid un candidat.

Preşedintele Iohannis (PNL) s-a revoltat în faţa propunerii doamnei Dăncilă, subliniind că aceasta „nu are legitimitatea” unei astfel de decizii. Preşedintele a mai afirmat că Dăncilă nu s-a consultat cu el nici în luna septembrie, cu ocazia transmiterii primei propuneri de comisar european, doamna Rovana Plumb. De altfel, cei doi rivali politici se vor înfrunta peste o lună la alegerile prezidenţiale.

„Noua propunere a guvernului încă în exerciţiu nu a fost coordonată cu preşedintele. Ţinând cont de recentele evoluţii politice, trebuie să realizăm un pas înainte”, a declarat în faţa jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Comisiei.

„Indiferent de ce nume va propune România, candidatul trebuie să aibă şi acceptul preşedintelui şi trebuie apoi să treacă de votul Parlamentului European. În România există îndoieli că nominalizarea a fost făcută într-un mod legitim”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Având în vedere reacţiile Bruxelles-ului, se pune întrebarea de ce viitoarea Comisie solicitase anterior guvernului demis să numească un candidat pentru funcţia de comisar.

Negrescu nu este primul candidat care a fost respins înainte de audierile din Parlament. Plumb, pe care Ursula von der Leyen a propus-o pentru funcţia de comisar la Transporturi, a fost respinsă de Comisia Juridică a PE, ca urmare a unui conflict de interese. Au fost respinşi şi fostul eurodeputat Dan Nica şi secretarul de stat pentru probleme europene, Gabriela Ciot, pe care nu i-a acceptat doamna Von der Leyen.

Surse de la Bruxelles afirmă că primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a afirmat că i s-a propus să fie eurocomisar, dar că a refuzat.  Deoarece nu există o propunere din partea României pentru postul de comisar european ce îi revine, noua Comisie Europeană nu îşi poate începe mandatul la data fixată deja cu întârziere de o lună – 1 decembrie.

Comisia ar urma să fie votată în întregime pe data de 27 noiembrie, însă acum această dată este pusă sub semnul întrebării, iar unii oficiali iau în calcul data de 1 ianuarie pentru intrarea în exerciţiu a noii CE.

Între timp, Ursula von der Leyen a acceptat noii candidaţi pentru postul de eurocomisar din partea Franţei şi Ungariei – Thierry Breton şi Olivér Varhelyi. În schimb, CE refuză să precizeze dacă Budapesta va păstra în continuare portofoliul extinderii.

Negrescu este deja cea de-a cincea nominalizare a României, după ce Bucureştiul a încercat în luna iunie să îl numească pe Ioan Mircea Paşcu în locul Corinei Creţu, care a renunţat la poziţia de eurocomisar pentru un loc în noul Parlament European. Până la urmă, Bucureştiul a retras candidatura lui Paşcu la presiunea Bruxelles-ului, care a motivat că mandatul Comisiei Juncker se încheie în curând.

Traducerea: Ruxandra Lambru