Cetăţenii români din Republica Moldova vor avea la dispoziţie 37 de secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale

Românii din Republica Moldova vor avea la dispoziţie 37 de secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie, dintre care 12 în capitală. Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a amintit că în premieră la acest scrutin votarea în afara graniţelor ţării se va desfăşura timp de trei zile consecutiv, de vineri până duminică, respectiv 8-9-10 noiembrie. Daniel Ioniţă a enumerat şi ale particularităţi ale alegerilor prezidenţiale menite să asigure o mai bună desfăşurare a acestora.
Daniel Ioniţă: Cetăţenii vor fi înscrişi automat în listele suplimentare, care vor fi de data aceasta generate electronic după scanarea actului de identitate românesc cu o tabletă electronică. O altă prevedere extrem de importantă introdusă cu titlul de noutate în legislaţia română vizează monitorizarea video a procesului de vot. Cu alte cuvinte, în toate secţiile noastre de votare vor fi instalate camere. Această monitorizare video însă se face în deplină conformitate cu regulamentul UE privind protecţia datelor personale.
Realizator: La ultimele alegeri din România, cele europarlamentare, în Republica Moldova au fost deschise 36 de secţii de votare, fiind înregistrat un număr record de participanţi, de aproximativ 67 de mii./lazard/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 noiembrie)