Comentarii cu privire la separarea sistemului naţional de transport (SNT) al gazelor din Ucraina de compania Naftogaz

Preşedintele Companiei Naftogaz, Andri Kobolev, a comentat separarea sistemului naţional de transport (SNT) al gazelor din Ucraina de compania Naftogaz, separare care urmează să se fie reglementată printr-o lege pe care o vor vota în curând deputaţii de la Kiev, din Rada Supremă. În urma votării acestei legi va fi stabilit Regulamentul privind accesul la Sistemul naţional de transport al gazelor naturale din Ucraina şi vor fi reglementate condiţiile de acces al solicitanţilor/utilizatorilor la SNT.
Preşedintele Companiei Naftogaz, Andri Kobolev, a precizat că, în cazul în care se va efectua această separare, atunci negocierile asupra unui acord privind tranzitul gazelor ruseşti către Europa, prin Ucraina, cu Gazprom vor fi în avantajul Ucrainei şi îi va oferi argumente serioase în cadrul negocierilor. Preşedintele Naftogaz, Andri Kobolev, a mai declarat că, ca în urma adoptării legii privind separarea sistemului ucrainean de transport al gazelor, Kievul are posibilitatea de a obține un „argument serios” în negocierile privind tranzitul gazelor rusești către Europa, prin Ucraina.
„Acum avem ocazia să finalizăm separarea la timp și să obținem un ‘argument serios’ în negocierile trilaterale cu Gazprom”, a scris Kobolev, pe Facebook. Șeful companiei a menționat că pentru ca negocierile să aibă succes, trebuie să se facă multe modificări, „să fie adoptate noile coduri de rețea și să se asigure încheierea la timp a unui pachet de acorduri pentru desfășurarea corectă a separării”.
Vicepreședintele Consiliului de Administrație al Naftogaz, Serghei Pereloma, a declarat, în timpul unui briefing, că Ucraina este pregătită pentru sezonul de încălzire, indiferent dacă va continua sau nu tranzitul de gaze din Rusia pe teritoriul ucrainean.
Duma de Stat a avut o reacţie promptă la declaraţia conducerii Naftogaz. Preşedintele Comisiei pentru energie din cadrul Dumei, Pavel Zavalnîi, a comentat declaraţia reprezentantului conducerii companiei Naftogaz Andri Kobolev. În opinia lui Pavel Zavalnîi, Moscova este interesată să efecteze tranzitul gazelor ruseşti către Europa, prin Ucraina, în conformitate cu normele europene.
„Gazprom poate funcţiona în astfel de condiţii, schema este una extrem de transparentă şi de clară. Trecerea la un astfel de sistem de funcţionare este una normală şi civilizată. Cu toate acestea, există riscuri că Ucraina nu va reuşi să efectueze trecerea şi reorganizarea necesare la timp. Din acest punct de vedere, există până în prezent, o incertitudine totală în această chestiune. Acesta şi este motivul pentru care li s-a solicitat să extindă contractul de furnizare a gazului existent pentru consumatori și să se pregătească pentru noua schemă de desfăşurare a activităţii, fapt de care este interesată atât Rusiei, cât și Ucraina”, a declarat deputatul.
Potrivit lui Zavalnîi, principala problemă care trebuie rezolvată este soluţionarea revendicărilor avansate în instanţă de către ambele părți și decizia Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Stockholm. Kobolev a afirmat că, în urma adoptării acestei legi cu privire la separarea de la compania Naftogaz a sistemului ucrainean de transport al gazelor, Kievul are posibilitatea de a obține un „argument serios” în negocierile privind tranzitul gazelor rusești./vdraguta/ilapadat

(www.russian.rt.com – 2 noiembrie)