Alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului au fost câştigate de Ion Ceban

Alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului au fost câştigate, pentru prima oară de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, de exponentul uneia dintre formaţiunile de stânga care susţin o mai mare apropiere de Federaţia Rusă, precum şi tezele de sorginte sovietică privind o aşa-numită limbă moldovenească.

Ion Ceban, care a fost sprijinit de socialiştii preşedintelui Igor Dodon, l-a învins în turul doi al alegerilor, pe Andrei Năstase, unul din liderii Alianţei pro-europene care guvernează alături de socialişti. Cristina Popuşoi, de la Radio Chişinău, are detalii:

Reporter: Cristina Popuşoi – Socialistul Ion Ceban a obținut peste 52 de procente din voturi, fiind primul candidat al unui partid de stânga care învinge la alegerile din Municipiul Chișinău unde, de fiecare dată, s-a dat o luptă strânsă în turul doi de scrutin.

Într-o scurtă declarație pentru presă, oferită aseară după prezentarea rezultatelor preliminare, Ion Ceban a dat asigurări că va fi primarul tuturor. Comisia Electorală Centrală a anunțat că va face, astăzi la ora 15:00, bilanțul turului doi de scrutin în cele 384 de localități unde au avut loc alegeri.

Între timp, experții atrag atenția că în Consiliul Municipal Chișinău, nici socialiștii, dar nici Blocul „ACUM” nu au o majoritate și prognozează că, cel mai probabil, va fi creată o coaliție între cele două forțe politice, după modelul celei parlamentare./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie