Parlamentul se reuneşte, în şedinţă comună, pentru a vota asupra programului şi componenţei guvernului Orban

Parlamentul se reuneşte, astăzi, de la ora 14:00, în şedinţă comună, pentru a vota asupra programului şi componenţei guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat, Ludovic Orban, este încrezător că le va obţine.

Acest lucru se va întâmpla dacă va reuşi mai întâi să-i convingă pe parlamentari să asigure cvorumul de şedinţă, în condiţiile în care PSD a anunţat deja că nu va veni în plenul reunit. Iulia Gherman transmite.

Reporter: Premierul desemnat, Ludovic Orban, a precizat că se va prezenta astăzi în Parlament pentru votul de învestitură cu aceiași miniștri care au fost audiaţi săptămâna trecută de comisiile de specialitate, chiar dacă trei dintre ei au primit avize negative. Este vorba de senatorul PNL Florin Cîțu, propus la Finanțe, președintele PNL București, Violeta Alexandru, desemnată la Ministerul Muncii, şi deputatul liberal Ion Ștefan, candidat pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Ludovic Orban a declarat că votul din comisii pentru aceste propuneri a fost strict politic și că are deplină încredere în echipă sa. Premierul desemnat a subliniat totodată că avizele primite au valoare consultativă şi că se bazează pe susținerea a peste 237 de parlamentari la votul de învestitură, din partea PNL, USR, PMP, ALDE și minorități naționale, dar și din tabăra independenţilor, social-democraţilor şi PRO România.

Ludovic Orban: În ciuda boicotului, am încredere că vom reuși să dăm României un guvern legitim, care să se apuce de treabă încă din prima zi și care să rezolve marile probleme cu care se confruntă România. Am stabilit nivelul de mobilizare, toate detaliile organizării, astfel încât să punem la punct asigurarea cvorumului în termenul stabilit.

Reporter: De cealaltă parte, premierul demis, Viorica Dăncilă, a declarat că social-democrații nu se vor prezenta în sala de plen la ședința de vot, iar cei care vor ignora decizia partidului şi vor susţine guvernul Orban vor trebui să plece.

Viorica Dăncilă: Noi nu putem gira un program care este împotriva românilor. Eu cred că cei care vor trăda, dar și cei care vor vota… În fond, programul de guvernare, că nu e important că înlocuim o persoană cu alta, vor trebui să dea un răspuns pensionarilor, comunităților locale, primarilor, indiferent de culoarea politică.

Reporter: Şi liderul PRO România, Victor Ponta, a declarat că decizia partidului este de a nu vota guvernul Orban. Este posibil însă ca parlamentarii acestei formațiuni politice să participe la asigurarea cvorumului de ședință pentru votul de învestitură dacă premierul desemnat numește alți miniștri în locul celor care au obținut avize negative după audierile din Parlament./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 noiembrie