2019. november 5

Szerdán tartja első ülését az új román kormány

A Ludovic Orban által vezetett új román kormány első ülését szerdán tartja. A miniszterelnök szerint napi renden szerepel a minisztériumok számának csökkentésére vonatkozó sürgösségi kormányrendelet, illetve az elbocsátásokra váró parosényi és urikányi bányászoknak járó bérkompenzációk kiutalásának megvitatása. Másrészt, négy minisztériumi – külügy-, belügy-, védelmi – és igazságügyi – mandátum átvételekor az új liberális miniszterek ismertették prioritásaikat. Az eseményen részt vett Klaus Iohannis államfő is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

A Világszerte élő románokért felelős minisztériumot a kormánynak alárendelt igazgatósággá alakitják át

Bogdan Aurescu új külügyminiszter hivatali beiktatásakor Ludovic Orban kormányfő beszámolt a kormány átszervezésének első részleteiről. Ennek értelmében a Világszerte élő románokért felelős minisztériumot a kormánynak alárendelt igazgatósággá alakitják át, amelyet a miniszterelnök irányit majd.Ugyanakkor felszámolják az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszteri posztot is és az igazgatóság irányitását a külügyminisztérium és a miniszterelnök veszi át. Bogdan Aurescu szerint a külügyminisztériumot meg kell reformálni és szakmai szempontból jobban fel kell késziteni a diplomáciai testületet. A külügyminiszter jelentés beterjesztését kérte a külföldi szavazások előkészitéséről, az elnökválasztás perspektivájában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált Ludovic Orbannak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Ludovic Orbannak, Románia miniszterelnökévé történt megválasztásához. „Biztosíthatom, hogy Magyarország Románia új kormányával is a kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet érdekeit szolgáló együttműködésre készül”, írta Orbán Viktor, kihangsúlyozva, hogy bízik abban, hogy konstruktív szellemben dolgozhatnak tovább a magyar-román kapcsolatok elmélyítése és egy sikeres, az erős nemzetekre épülő Európai Unió érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.05)

A Hidroserv 200 alkalmazottja japán sztrájkba lépett

A hidroenergetikai szolgáltató cég, a Hidroserv, 200 alkalmazottja kedden japán sztrájkba lépett, elégedetlenségüknek adva hangot a vállalalt súlyos helyzete miatt. A Hidroserv biztositja az ország legnagyobb villamosenergia-szállitó vállalatnak, a Hidroelectrica karbantartását. A tiltakozók fizetésemelést és a hátralékos bérjogok kifizetését követelték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 11.05)

Rozália Gănciulescu, RADOR