China aprobă un medicament pe bază de alge pentru Alzheimer

China a aprobat utilizarea condiționată a primului său medicament pentru boala Alzheimer, o acțiune care ar putea oferi noi oportunități într-o zonă terapeutică în care companiile farmaceutice au cheltuit miliarde de dolari fără a reuşi să producă medicamente eficiente. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în anul 2050, la nivel mondial vor fi 150.000 de bolnavi de Alzheimer, iar mai mult de un sfert dintre ei vor fi în China.

Noul medicament, care folosește extractul de alge brune marine ca materie primă, a primit aprobarea condițională pentru tratarea bolii Alzheimer de tip ușor până la cel moderat, potrivit administrației naționale a produselor medicale (NMPA) .

Dezvoltarea oligomannatului de sodiu a fost inspirată de incidența scăzută a bolii Alzheimer în rândul vârstnicilor care consumă regulat alge marine.

Grupul de cercetare chinez, condus de Geng Meiyu, de la Shanghai Institute of Materia Medica al Academiei Chineze de Științe, în încercarea de a găsi posibile conexiuni a identificat, în 1997, în alge, un tip de zahăr care ar putea juca un rol important în tratamentul bolii. Iar, după două decenii, medicamentul cu alge brune s-a dovedit a fi capabil să amelioreze simptomele bolii Alzheimer. La baza efectului său se află capacitatea de a regla răspunsul bacteriilor intestinale.

Echipa condusă de Geng Meiyu, cercetător la Shanghai Institute of Materia Medica al Academiei Chineze de Științe, a perfecţionat, de-a lungul a 22 de ani de cercetare, molecula GV-971 aprobată în baza rezultatelor unui studiu clinic de faza 3, la care au participat 1.199 de pacienţi şi care a demonstrat „o îmbunătățire cognitivă solidă și consistentă” a bolii Alzheimer de tip ușor până la cel moderat.

Echipa nu s-a oprit însă aici și a analizat mecanismul de bază. Folosind modele animale, s-a descoperit că, în timpul progresiei Alzheimerului, modificarea compoziției microbiotei intestinale duce la acumularea periferică de fenilalanină și izoleucină, stimulând proliferarea celulelor proinflamatorii Th1. Acestea, odată infiltrate în creier, contribuie la neuroinflamarea asociată bolii. Molecula GV-971 (oligomannat de sodiu), suprimă disbioza intestinală (adică o condiție de dezechilibru a bacteriilor), iar acumularea de fenilalanină și izoleucină, „valorifică” neuroinflamarea și inversează deteriorarea cognitivă.

Aceste rezultate, concluzionează cercetătorii în articolul publicat în revista ‘Cell Research’, confirmă importanța unei strategii de tratament bazate pe redimensionarea microbiotei intestinale.

https://www.ilsole24ore.com/art/la-cina-approva-primo-farmaco-mondo-l-alzheimer-base-alghe-ACSJlbw

Traducerea: Cătălina Păunel

www.ilsole24ore.it – 5 noiembrie