EFE: Ludovic Orban, un conservator care vrea să repare imaginea României în UE

Liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban, a fost învestit luni ca nou prim ministru al României, după ce a primit aprobarea Parlamentului pentru un program politic axat pe repararea imaginii deteriorate a ţării în Uniunea Europeană (UE). Cu un tată de origine maghiară, Orban s-a născut în urmă cu 56 de ani în oraşul transilvănean Braşov şi este un veteran al politicii româneşti, începând în anii 1990 cu funcţia de consilier în Bucureşti, după ce a studiat Ingineria şi Administraţia Publică. Prima sa poziţie de relevantă în cadrul PNL a fost de preşedinte al partidului în capitală, al cărei viceprimar a fost între 2004 şi 2007. Apoi, până în 2008, a fost ministru al transporturilor într-un guvern al PNL. După ce a eşuat în încercarea de a fi ales primar al Bucureştiului, Orban a fost ales deputat între 2008 şi 2012. În lunga sa carieră, Orban s-a caracterizat prin vehemenţa sa în exprimarea opiniilor politice.

Premierul de astăzi al României a fost unul dintre puţinii lideri ai PNL care s-au opus coaliţiei pe care acest partid de centru-dreapta a format-o cu Partidul Social Democrat (PSD) la începutul anilor 2010, pentru a contracara hegemonia preşedintelui de atunci, Traian Băsescu. Orban a încercat din nou să fie primar al Bucureştiului în 2016, dar Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis o anchetă de corupţie în mijlocul campaniei, acuzaţie pentru care a fost apoi judecat şi achitat, şi s-a văzut obligat să renunţe la candidatură. Orban a fost ales lider al PNL în 2017, după înfrângerea răsunătoare a partidului în faţa PSD în legislativele din decembrie 2016. În primele alegeri europene, primele alegeri cu el în fruntea partidului, PNL a obţinut victoria cu zece eurodeputaţi, cu doi mai mult decât PSD şi decât partenerii săi de centru-dreapta Uniunii Salvaţi România. Orban şi-a concentrat mesajele asupra acuzării guvernului PSD de corupţie şi asupra criticării reformelor sale controversate în justiţie, criticate şi de Uniunea Europeană ca fiind un regres în lupta României împotriva practicilor corupte.

Premierul de acum a fost principalul motor al moţiunii de cenzură care a dărâmat guvernul social-democrat al premierului Viorica Dăncilă pe 10 octombrie. După ce la câteva zile după moţiune a fost desemnat de către preşedintele ţării, conservatorul Klaus Iohannis, ca prim-ministru, Orban a purtat negocieri intense cu toate partidele care au demis-o pe Dăncilă, pentru a-şi garanta sprijinul în Parlament. PNL are doar 96 din cele 465 de locuri din cele două Camere ale Parlamentului României şi va continua să aibă nevoie de capacitatea de negociere a lui Orban pentru a guverna în minoritate până la sfârşitul acestui mandat, în decembrie anul viitor. În discursul său de învestire, Orban s-a angajat astăzi să pună în aplicare recomandările pe care le-a făcut pentru justiţia din România Comisia Europeană (CE), care a criticat puternic guvernul Dăncilă pentru atenuarea legilor împotriva corupţiei şi pentru presupusele sale atacuri la independenţa judiciară.

Ludovic Orban a evidenţiat, de asemenea, între priorităţile sale numirea unui comisar european care să reprezinte România în următoarea CE, după ce candidatul oficial a fost respins de Parlamentul European şi, după cum a relatat mass-media română, alte trei nume nu au fost acceptate de către Comisie.

EFE (Spania), 4 noiembrie 2019 – Autor: Marcel Gascón

Traducerea: Cristina Zaharia