Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti despre libertate, la Radio România Cultural şi la radiourile din Europa Centrală şi de Est

11 radiouri din Europa Centrală şi de Est au răspuns apelului lansat de Radio România Cultural de a transmite, pe 9 noiembrie, data la care a căzut Zidul Berlinului, documentare radio originale reunite sub titlul: Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Centrul şi Estul Europei. Acestea au fost realizate la iniţiativa Radio România Cultural de a celebra şi a cerceta deopotrivă cei 30 de ani trecuţi de la căderea regimurilor comuniste. S-au alăturat iniţiativei Radio România cu creaţii radio originale: Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Serbia, Ucraina, Lituania, Cehia, Germania şi Polonia.

Radio România Cultural contribuie cu documentarul Vlad, despre care Maria Balabaş, autoarea lui, spune: „Pe un ton confesiv şi auto-ironic pe alocuri, Vlad vorbeşte despre viaţa lui şi cred că în idealurile, dezamăgirile şi emoţiile lui, suntem atâţia care ne recunoaştem.”

Prin intermediul poveştilor personale, menite să evidenţieze puncte comune din istoria recentă a Estului Europei, începe o cercetare amănunţită asupra imaginarului colectiv specific acestei zone geo-politice. Deopotrivă, poveştile vor reflecta modificările apărute în paradigma individuală: Ce înseamnă libertatea pentru generaţia tinerilor care au crescut în aceşti 30 de ani?

Ideea îi aparţine Mariei Balabaş şi este dezvoltată împreună cu George Gîlea, cu sprijinul Departamentului Relaţii Internaţionale.

Sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 18:00, Radio România Cultural organizează un eveniment special dedicat acestei iniţiative: o audiţie cu public a unei selecţii de fragmente din documentarele realizate de radiourile participante şi a emisiunii radio live dedicată evenimentului, la Arcub Gabroveni, Sala Mică. Povestitori sunt Maria Balabaş, realizatoarea emisiunii Dimineaţa Crossover şi George Gîlea, realizatorul matinalului.

Programul Crescuţi pentru a fi liberi poate fi ascultat, de asemenea, pe frecvenţele Radio România Cultural, în transmisiune directă.