PUBLICNOW.com: Un proiect Radio România aşterne o lumină unică peste un trecut întunecat

Mai multe posturi de radio din Europa Centrală şi de Est s-au alăturat într-o iniţiativă unică de radiodifuziune condusă de partenerul ABU Radio România.

Proiectul „Crescuţi pentru a fi liberi” reuneşte documentare din Moldova, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă, Ucraina, Lituania, Germania, Serbia şi Polonia pe tema modului în care o întreagă generaţie a realizat tranziţia de la statele autoritare la democraţiile liberale în anii ’80 -’90. Unii au trăit schimbările în propriile ţări, în timp ce alţii au fost nevoiţi să asiste din exilul în Occident la etapele incipiente ale procesului.

Toţi îşi vor împărtăşi acum poveştile prin 12 documentare audiate într-o audiţie publică live în noiembrie şi difuzate simultan pe canalul Radio România Cultural şi pe toate reţelele radio ale partenerilor.

Iniţiativa a început în 2018, când Maria Balabaş, jurnalistă la Radio România Cultural, a participat la o conferinţă internaţională de programe radio din capitala Republicii Cehe, Praga, cu un program radio despre o poveste întâmplată în anii ’90 în România.

„După audiţie, am primit două tipuri de feedback – cel din Europa de Vest şi cel din Europa de Est”, a spus ea. „Instantaneu, am simţit o legătură puternică cu oamenii din Est şi am avut intuiţia unui proiect radio care ne putea uni prin poveşti personale. Generaţia noastră este împărţită în cei care au plecat şi cei care au rămas. Haosul anilor ’90 a modelat şi a definit copilăria noastră”, a continuat Maria. „Pe de o parte era sărăcia perioadei de tranziţie, iar pe de altă parte, cultura occidentală, cu filmele sale americane, muzica britanică şi cultura pop de toate felurile”.

Poveştile personale au devenit principalul instrument al iniţiativei, pentru a sublinia elementele comune ale istoriei recente ale acestei părţi a Europei şi pentru a se concentra pe schimbările care apar în circumstanţe individuale, întrebând ce înseamnă libertatea pentru generaţia de tineri care au crescut în ultimii 30 de ani.

Maria a spus că, după ce au primit contribuţiile radiodifuzorilor parteneri, au simţit nevoia unei iniţiative de genul acesta.

„Acest proiect contribuie la o cunoaştere mai profundă a trecutului nostru recent şi creşte conştientizarea ‘profilului populaţiilor’ din Europa Centrală şi de Est, ajutând oamenii să se integreze şi să se adapteze mai bine la lumea de azi. „Crescuţi pentru a fi liberi” este, de asemenea, o celebrare a radioului – unul dintre cele mai semnificative instrumente mass-media pentru această perioadă istorică”, a spus ea.

http://www.publicnow.com/view/43FDB1EB175C2C13C1B51917582ACB737441DF9F?2019-11-06-10:30:20+00:00-xxx7348

Traducerea: Cristina Zaharia

PUBLICNOW.com, (ABU – Asia-Pacific Broadcasting Union/Uniunea Audiovizualului Asia-Pacific) – 6 noiembrie 2019