Aproape 400.000 de români din afara țării au votat până la ora 13:00

Aproape 400.000 de români din afara țării au votat până la ora 13:00, o participare record, care le depășește pe cele de la alegerile pentru Parlamentul European din primăvară și din turul doi al alegerilor prezidențiale din 2014.

Corespondenții Radio România din mai multe capitale europene urmăresc procesul de vot și mergem mai întâi în Spania, unde au fost înființate cele mai multe secții de votare – 143.

Suntem în direct cu corespondenta noastră Annamaria Damian. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Castellón, în regiunea Valencia, capitala Madrid și Coslada, oraș în regiunea Madridului, sunt localități unde românii merg la vot în număr mai mare. Observăm însă că Spania, deşi are cele mai multe secții, nu are și cea mai mare prezență la urne, până la această oră votând aproximativ 50.000 de persoane. Mulţi români muncesc şi în weekend, dar, așa cum am văzut, oamenii au venit la vot îmbrăcați în salopete sau în uniforme dis-de-dimineaţă şi ieri şi astăzi. O parte nu știau că s-a putut vota de vineri încoace, alții însă mi-au zis că informarea nu a fost o problemă și că nu există niciun motiv sau scuză pentru a nu participa la vot. Sunt orașe cu comunități mari, unde s-au înființat câte două sau trei secții, la Madrid fiind deschise nouă secții. Pentru prima dată, românii de aici sunt mulțumiți de procedura foarte rapidă de vot, nu se mai simt umiliți, ca la alte alegeri, când au aşteptat la cozi ore în şir să poată vota și votează cu zâmbetul pe buze, cuvintele cel mai des pronunţate de ei fiind ‘normalitate’ și ‘civilizat’./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -10 noiembrie