Un număr de 3.700.000 de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat până la ora 13:00 la urne

Alegerile prezidenţiale sunt în plină desfăşurare la această oră. Este ziua votului pentru alegătorii din ţară şi a treia zi pentru românii din străinătate. 14 candidaţi sunt înscrişi în cursa electorală, dintre care doi independenţi.

Interesul pentru aceste alegeri este mare, prezenţa la vot, până în acest moment, depăşind-o pe cea de la ultimele două scrutine prezidenţiale. Pentru cele mai noi informaţii despre desfăşurarea procesului electoral intrăm din nou în legătură directă cu colega noastră Alina Stănuţă, aflată la Biroul Electoral Central. Bună ziua, Alina, te ascultăm:

Reporter: Bună ziua! Până la această oră, prezența la nivel național era de 20,68%, ceea ce înseamnă că un număr de 3.700.000 de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la urne. În țară, județele fruntașe sunt Ilfov – cu 26,10%, Brașov – cu 24,37% și Cluj – cu 24,06%. La coada clasamentului se află județele Satu Mare – cu 15,13%, Covasna – cu 15,22% și Vaslui – cu 16,01%. Există și situații mai puțin obișnuite la unele secții de votare.

De exemplu, la Păltiniș, în județul Sibiu, prezenţa la urne era în urmă cu câteva minute de 238%, dar aici este staţiune turistică și mulți au votat pe liste suplimentare, în timp ce la o secție din București, în sectorul 3, prezența a fost de 0%, ceea ce înseamnă că nici un alegător nu a intrat în acea secție. Potrivit datelor de la Biroul Electoral Central, până acum, cei mai mulţi alegători sunt din grupa de vârstă 45-64 de ani, iar cei mai puțini au vârsta între 18 și 24 de ani. Datele se actualizează în permanență aici, la Biroul Electoral Central, iar la ora 13:30 vor fi și declarații oficiale de la purtătorul de cuvânt al BEC./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 noiembrie