Comunicat de presă privind stabilirea unui nou record national de zbor cu planorul

Aeroclubul Romanâniei a realizat in data de 13.11.2019 primele zboruri cu planorul din România care au depășit 1000 de km, realizându-se astfel un nou record national în această activitate.

Folosind 2 planoare de două locuri SZD 54 Perkoz și un planor monoloc Discus, sportivii Aeroclubului României, 5 la număr, au zburat fiecare peste 8 ore și jumătate, înălțimea maximă atinsă fiind de 7800 m, temperatura minimă fiind de – 35 grade C.

Aceste zboruri s-au realizat folosind curenții de undă determinați de munții Bucegi, Retezat, Făgăraș.

Pentru realizarea acestor zboruri s-au efectuat antrenamente ani de zile și s-a participat la competiții externe unde am avut ocazia să învățăm despre zborul montan, o activitate complexă și cu un grad ridicat de risc care presupune o experiență mare a echipajelor, planoare și avioane de remorcaj performanțe și cu o întreținere tehnică corespunzătoare. O colaborare deosebită am avut cu colegii de la ROMATSA care nu sunt obișnuiți cu planoare la astfel de înălțimi la care zboară avioanele de transport pasageri.

Piloții care au realizat ieri cele trei zboruri de record sunt : Chișu Sorin – instructor la Aeroclubul Teritorial Cluj, Ionuț Tudor – instructor la Aeroclubul Teritorial București, Pop Victor – instructor la Aeroclubul Teritorial Arad, Mihnea Istrate – instructor la Aeroclubul Teritorial Craiova, Alin Simion – instructor la Aeroclubul Teritorila București. Coordonarea activității a fost realizată de comandantul Detasamentului Planorism din Aeroclubul României, pilot instructor Nicoleta Marincaș.

În ultimii ani Aeroclubul României a obținut cele mai bune rezultate din istoria aviației civile românești, astfel încât în 2015 echipa de acrobație cu avionul a ocupat locul II European iar în 2018 locul III mondial, iar echipa de acrobație cu planorul a devenit în 2019 campioană mondială. De asemenea, Aeroclubul României este un partener important al Federației Aeronautice Internaționale în organizarea competițiilor internaționale. În 2018 am organizat primul Campionat Mondial de acrobație cu planorul la Aeroclubul Teritorial Deva și Cupa Mondială de parașutism la Aeroclubul Teritorial Ploiești. În 2020 vom organiza la Deva Campionatul Mondial de acrobație cu avionul, clasa Intermediate.

Aeroclubul României sărbătorește în 2020 împlinirea a 100 de ani de la fondare, ocazie cu care vom organiza demonstrații aeriene în toate cele 15 aerocluburi teritoriale.

În momentul de față, după o muncă asiduă de 10 ani cu personal foarte redus și cu cea mai mică salarizare din domeniul aeronautic, suntem la un apogeu de dezvoltare al instituției din punct de vedere al flotei de aeronave. Realizarea celor două centre proprii de întreținere tehnică la Brașov și Craiova a determinat ca acum să avem în flota 68 de avioane, 80 de planoare și 150 de parașute si desfășurăm activitate de zbor cu peste 1500 de sportivi in 15 aerocluburi teritoriale.

DIRECTOR GENERAL

   George ROTARU