Conferinţa Permanentă Maghiară (Máért) şi-a reiterat credinţa în statutul său, şi anume că această platformă este o uniune şi un forum de consultare a partidelor maghiare. Declaraţia a fost făcută vineri de Zsolt Semjén, viceprim-ministrul ungar responsabil pentru politică naţională, culte şi minorităţi naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în urma plenarei Conferinţei Permanente Maghiare de la Budapesta. Árpád János Potápi, secretar de stat ungar responsabil pentru politici naţionale, a anunţat că anul tematic 2020, iniţiat de guvernul ungar, va fi anul comunităţilor naţionale maghiare puternice. Vicepremierul ungar a subliniat că sesiunea Máért a fost încheiată în consensul tuturor partidelor maghiare de peste graniţele Ungariei şi al partidelor parlamentare din Ungaria, cu excepţia Coaliţiei Democratice (DK), al cărui reprezentant – deşi invitat – nu s-a prezentat, politicianul considerând acest aspect din urmă „destul de scandalos”. Domnia sa a adăugat că a existat un consens total în ceea ce priveşte dreptul la cetăţenia maghiară împreună cu dreptul la vot pentru maghiarii care trăiesc în străinătate, precum şi pentru autonomie, în conformitate cu standardele europene.
Zsolt Semjén a evidenţiat cei patru piloni ai politicii naţionale ungare. În primul rând, a atras atenţia asupra consolidării identităţii: începând din 2010, au fost înzecite resursele financiare în acest sens. Au fost construite sau renovate 1.000 de grădiniţe în Bazinul Carpatic, s-a subvenţionat întreţinerea întregului sistem educaţional, au fost sprijinite în total 5.000 de instituţii. Politicianul a menţionat, ca o altă noutate, programul de dezvoltare economică destinat regiunilor din afara graniţelor Ungariei locuite de maghiari, programul bucurându-se de susţinerea tuturor partidelor prezente. Acesta a subliniat că investiţiile sunt benefice atât pentru minoritatea maghiară care locuieşte în ţara respectivă, pentru Ungaria, cât şi pentru naţiunea majoritară şi pentru statul respectiv. Politicianul a făcut referire şi la faptul că numărul celor din afara Ungariei care au reuşit să dobândească cetăţenia maghiară a atins cifra de 1,1 milioane. Aceste persoane nu numai că pot vota la alegerile parlamentare ungare, dar pot participa şi la alegerile PE.
Conferinţa Permanentă Maghiară şi-a reiterat credinţa în statutul său, şi anume că această platformă este o uniune şi un forum de consultare a partidelor maghiare – a subliniat de asemenea vicepremierul. Toate partidele maghiare de peste hotare, dar şi partidele de opoziţie din Ungaria prezente şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, nu demult, reprezentantul unui partid din Ungaria nu a făcut campanie pentru candidatul maghiar din Slovacia sau România, ci pentru candidatul slovac, respectiv pentru candidatul român. Potrivit lui Zsolt Semjén, subiectul a fost abordat la întâlnire de către Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, József Menyhárt, preşedintele Partidului Comunităţii Maghiare din Serbia, şi de Szabolcs Bihari, din partea diasporei maghiare. Preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina, István Pásztor, a declarat: „Atunci ar fi de preferat să rămână acasă”. Vicepremierul ungar a declarat că, în cadrul consfătuirii, László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia, a prezentat situaţia din Transcarpatia şi Ucraina. Zsolt Semjén a subliniat că intenţia lor este de a se întâlni cât mai curând posibil şi să discute cu noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski. Potrivit politicianului, situaţia maghiarilor din Transcarpatia nu s-a deteriorat, dar nici nu s-a îmbunătăţit de când noul preşedinte şi-a preluat prerogativele. Legile privării de drepturi sunt în vigoare şi în prezent, iar intimidarea maghiarilor continuă. Acesta a subliniat că, gândind cu mintea limpede, atât interesul Ucrainei, cât şi cel al Ungariei sunt ca relaţiile dintre cele două ţări să se stabilizeze. Árpád János Potápi a declarat, răspunzând la o întrebare a agenţiei ungare de presă MTI, că intenţia este ca programul Anul comunităţilor maghiare puternice să fie pus în aplicare împreună cu organizaţiile maghiare de peste hotare. Acesta va fi în strânsă legătură cu programul Anul solidarităţii naţionale, aprobat de Parlamentul Ungariei. Domnia sa a semnalat că Máért a salutat marile programe de politică naţională care se află şi în prezent în derulare, inclusiv Programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, Programul de excursii pentru elevi „Fără frontiere!”, respectiv implementarea anului tematic pentru anul 2019. Secretarul de stat pentru politici naţionale a afirmat: faptul că declaraţia finală a fost adoptată prin consens arată că, în pofida tuturor zvonurilor contrare, există consens în legătură cu problemele fundamentale privind politicile naţionale./lendrefy/cvanatoru

MTI (17 noiembrie)