Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că de acum încolo va comunica şi în numele guvernului, dar şi în cel al parlamentului. Şi legislativul, dar şi executivul de la Chişinău sunt conduse de apropiaţi ai lui Dodon. Colega noastră Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău transmite:
Reporter: Igor Dodon a anunțat că va ieși în fiecare săptămână în fața jurnaliștilor ca să anunțe ce au de gând să facă guvernul și parlamentul, o practică preluată de la guvernarea Partidului Democrat, atunci când toate deciziile erau anunţate de la sediul formațiunii de către fostul lider Vlad Plahotniuc, Un nou mecanism de colaborare între instituții – așa a numit Igor Dodon ceea ce analiștii consideră a fi preluarea controlului total asupra Republicii Moldova.
Analistul Nicolae Negru atenționează că Igor Dodon se dovedește a fi în noul coordonator, iar acțiunile premierului Ion Chicu și ale guvernului care scopul să-i asigură un scor bun PSRM în eventualitatea unor alegeri anticipate și lui Igor Dodon pentru prezidențiale de anul viitor. Totodată, fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu, este de părere că relațiile cu Occidentul vor avea de suferit. Analiștii mai consideră că guvernul Chicu nu este unul independent, pentru că este în subordinea lui Igor Dodon, iar acesta se supune Moscovei.
Referitor la inițiativele sociale de majorare a pensiilor, salariilor și indemnizațiilor anunța de Igor Dodon deputații blocului ACUM au atenționat că acestea au fost prezentate de guvernul Sandu în parlament săptămâna trecută. Ei au argumentat că banii pentru implementarea lor au fost obținute de Maia Sandu de la finanțatori externi, iar socialiștii doar profită de aceste finanțări./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 noiembrie)