Patronul firmei care a făcut deratizarea la Timişoara a fost arestat

La Timișoara, patronul firmei care a efectuat dezinsecția fost reținut de poliție și au apărut primele informații despre substanța folosită.

Este vorba de fosfura de aluminiu, care este extrem de toxică și poate provoca moartea dacă este inhalată. Edilul municipiului, Nicolae Robu, spune că firma de deratizare nu a cerut autorizație de la primărie. Între timp alte două persoane au ajuns la spital, însă toți cei 32 de pacienți sunt stabili.

Corespondenta noastră Alina Bujancă a aflat cele mai noi informații despre acest caz, este acum în direct. Bună ziua, Alina! Care sunt noutățile?

Reporter: În momentul de față mai sunt internaţi în spital 12 adulţi şi 20 de copii, plus încă doi pacienți care sunt ținuți sub observație. Medicii de la UPU au declarat că starea lor este stabilă. Persoanele evacuate din cele două blocuri și dintr-un alt imobil evacuat parţial unde s-a făcut deratizarea se află în continuare cazate la rude sau prieteni, doar șase oameni au solicitat găzduire din partea autorităților locale.

Şeful ISU Banat, Lucian Mihoc, a declarat într-o conferinţă de presă care se află în desfășurare că în total s-au făcut deratizări de către această firmă la șase imoble, cele trei blocuri, două restaurante și, mai nou, o grădiniţă despre care s-a aflat în această dimineaţă. Copiii de la unitatea de învățământ au fost evacuați, s-au făcut măsurători, dar, din fericire, nu s-au găsit probleme. La această oră se continuă evaluarea tuturor spațiilor și au început acțiunile de decontaminare. Doar după ce se va stabili că nu mai există niciun pericol oamenii se vor putea întoarce la casele lor, posibil chiar începând din această seară, pentru că, spun specialiștii, nu se mai înregistrează depășiri ale nivelului de toxicitate.

Între timp continuă ancheta în acest caz. Patronul firmei care a făcut deratizarea va fi prezentat astăzi judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Au ieșit la iveală și noi detalii cu privire la faptul că firma de deratizare nu a respectat legea privind utilizarea acestor substanţe letale, care trebuiau ținute sub cheie.

Societatea nu avea autorizație de la primărie, în schimb îşi făcea reclamă prin oraș. E a fost avizată de Direcția Sanitar-Veterinară acum aproximativ patru ani, dar niciun control nu a fost făcut de o altă instituție responsabilă, Direcția Sanitară. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a cerut astăzi populaţiei şi administratorilor de blocuri să verifice firmele cu care se fac controale la deratizare și a anunțat că va declanșa niște noi controale la întreprinderile din oraș./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 noiembrie