Revista presei internaţionale – 19 noiembrie

Escaladarea violenţelor în Hong Kong, unde forţele de ordine chineze au intervenit în forţă împotriva sutelor de studenţi blocaţi în clădirea Universităţii Politehnice, lasă puţine urme de optimism cu privire la detensionarea unei situaţii care durează de mai bine de cinci luni, după cum reiese din comentariile apărute în presa internaţională. „Nu se întrevede nicio soluţie politică în Hong Kong” titrează Deutsche Welle, detaliind că recurgerea la o reprimare tot mai dură a manifestaţiilor de către forţele de ordine va duce la o violenţă tot mai mare din partea protestatarilor. Părţi largi din societatea Hong Kongului au protestat de nenumărate ori paşnic împotriva influenţei crescânde a Beijingului şi pentru o mai mare participare democratică, dar nimic nu s-a schimbat, aşa încât mulţi demonstranţi au ajuns la concluzia că protestele paşnice nu mai pot aduce nicio schimbare, explică Deutsche Welle. „Nu există loc pentru compromis cu protestatarii din Hong Kong” decretează oficiosul Partidului Comunist Chinez, People’s Daily, avertizând că orice încercare de a ataca suveranitatea naţională, securitatea şi unitatea este sortită eşecului. Însă în ciuda atitudinii ferme afişate de puterea de la Beijing, gestionarea situaţiei din regiunea autonomă Hong Kong este un eşec pentru preşedintele chinez Xi Jinping, consideră Financial Times, explicând că escaladarea tensiunilor riscă să se transforme într-o insurecţie de durată pe fondul îngrijorărilor provocate de caracterul tot mai autoritar al statului chinez sub conducerea lui Xi Jinping. „Ca urmare a unei campanii anticorupție, în China continentală au dispărut din viața publică personaje proeminente, iar în rândurile oficialilor partidului comunist a avut loc un val de sinucideri”, în timp ce „peste 1 milion de oameni au fost internați în lagăre de reeducare în provincia Xinjiang”, aminteşte Financial Times, comentând că astfel de exemple sunt adesea invocate de manifestanții din Hong Kong „drept probă cu privire la cât de departe este dispus Beijingul să meargă pentru a zdrobi diversitatea culturală și regională”. „Urmărirea evenimentelor care se desfășoară în Hong Kong îți insuflă teama unei tragedii iminente. Însă găsirea unei soluții pașnice ar necesita ca Xi Jinping să dea dovadă de modestie, deschidere și toleranță faţă de opiniile contrare, lucruri care pentru el și sistemul creat de el par a fi complet străine”, conchide Financial Times.
În Belarus, însă, preşedintele Lukaşenko are parte de ceea ce Washington Post numeşte un „parlament liber de orice opoziţie”. Astfel, Lukaşenko cel care „guvernează de un sfert de secol cu o mână de fier această fostă republică sovietică”, îşi vede puterea în continuare consolidată, după ce nici măcar un singur candidat al opoziţiei nu a reuşit să obţină un loc în parlament în urma alegerilor de duminică, remarcă New York Times. Observatorii OSCE au criticat lipsa unor „importante standarde internaţionale pentru organizarea alegerilor democratice” şi au denunţat „mediul restrictiv” care a „inhibat participarea” opoziţiei, notează Bloomberg, amintind însă că nici legislativul anterior, în care au existat doi reprezentanţi ai opoziţiei, nu a fost nimic altceva decât o simplă instituţie de parafare, fără nicio o obiecţie, a proiectelor de lege venite de la preşedinte sau guvern.
În Republica Moldova, „noul premier, Ion Chicu, a confirmat angajamentul Moldovei în realizarea reformelor în conformitate cu Acordul de Asociere cu UE”, titrează agenţia Infotag, notând că potrivit lui Chicu, „relațiile cu Uniunea Europeană și implementarea Acordului de Asociere rămân o prioritate majoră pentru guvern”. Totuşi fostul ambasador al Republcii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu, citat de ziarul Timpul de la Chişinău, este de părere că relaţiile Republicii Moldova cu Occidentul vor avea de suferit. „Analiștii politici consideră că guvernul Chicu nu este unul independent. Pentru că este în subordinea lui Igor Dodon, acesta se va subordona și Rusiei”, conchide Timpul. De altfel, potrivit Ria Novosti, noul premier moldovean a anunţat că prima sa vizită pe care o va efectua va fi la Moscova, întrucât „pe agendă s-au strâns numeroase probleme”.
Sub titlul „Nu, nu este totul putred în Statul România”, ziarul austriac Die Presse face un rezumat al analizei cuprinzătoare dedicate ţării noastre de revista academică “Osteuropa” pe parcursul a 350 de pagini de informaţii despre politică, societate şi viaţa culturală din România. Remarcând că „în comparaţie cu alte state din Europa Centrală, percepţia occidentală faţă de România era că aceasta a dus mereu o existenţă în umbră”, Die Presse constată că „deşi reţelele post-comuniste corupte care au guvernat ţara în ultimii 30 de ani prin partidele succesoare ale partidului comunist mai există şi acum, acestea duc acum o luptă de ariergardă. În comparaţie cu Ungaria, în România există o justiţie militantă, independentă, există o presă liberă şi o societate civilă vigilentă care se opune în permanenţă prin demonstraţii de stradă tentativelor autoritare din partea foştilor comunişti”, conchide ziarul austriac.
În final, reţinem comentariul Agenţiei France Presse cu titlul „Pădurile României sunt tot mai amenințate – şi împreună cu ele şi pădurarii”. „Ca niște riduri groase, o mulțime de cărări brăzdează pantele pleșuve ale regiunii montane Valea Rea din România, demonstrând impactul exploatării agresive ilegale a lemnului – care nu amenință numai pădurile excepționale ale țării, ci și viața umană” scrie France Presse, adăugând că „într-o recentă intensificare a violenței, doi pădurari au fost uciși la o lună distanță unul de altul, în regiuni diferite ale țării, în timp ce încercau să oprească presupuși hoți de lemne”. „Noile tragedii au scos în stradă mii de români, între care și sute de pădurari, pentru a cere guvernului să protejeze mai bine pădurile și pe paznicii lor”, notează agenţia franceză de ştiri, preluând avertizările organizaţiilor ecologiste că „zonele împădurite ale României, căminul unora dintre ultimele păduri virgine ale Europei și al unor specii sălbatice diverse, sunt în pericol”.

(Carolina Ciulu – RADOR)