Colecţia de discuri Radio România Muzical la Editura Casa Radio

În cadrul colecţiei Radio România Muzical de la Editura Casa Radio, în 2019 au apărut deja trei titluri şi se află în pregătire un al patrulea.

Dublul CD Moştenitorii României muzicale reuneşte secvenţe muzicale din trei recitaluri organizate de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera în cadrul proiectului cu acelaşi nume, la Sala Radio. Începând din octombrie 2018, tinerii şi foarte talentaţii muzicieni ai României, cu cariere internaţionale, dar care apar mai rar pe scenele româneşti, au fost invitaţi să susţină recitaluri la Sala Radio. Pe albumul recent apărut la Editura Casa Radio regăsiţi înregistrări din recitalurile susţinute de trei pianişti: Florian Mitrea (octombrie 2018), Adela Liculescu (octombrie 2018) şi Axia Marinescu (iunie 2019). Recitalurile, foarte diverse, au fost centrate în jurul câte unei tematici: Florian Mitrea – muzici scrise de compozitori din zona Dunării, Adela Liculescu – repertoriu de virtuozitate, Axia Marinescu – repertoriu francez.

Discul Iarna magică poartă titlul unui eveniment deja devenit tradiţie la Bucureşti – concertul de Crăciun susţinut la Ateneul Român de Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Mandeal. Radio România Muzical a ales secvenţe din aceste concerte pe care le-a înregistrat şi transmis în direct de-a lungul anilor, iar rezultatul este un album cu o atmosferă care aminteşte de celebrul concert de Anul Nou de la Viena: muzica familiei Strauss, dar şi opusuri celebre cu aură de sărbătoare, în interpretări excepţionale, aşa cum ne-a obişnuit Orchestra Română de Tineret.

Vara magică este titlul singurului festival de vară organizat la Bucureşti pentru iubitorii muzicii culte. Radio România Muzical a înregistrat integral toate ediţiile acestui festival cu o istorie de aproape 10 ani; iar pentru un prim disc Vara magică au fost selectate două lucrări, în interpretări emblematice: Concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvorak, cu Valentin Răduţiu şi Orchestra Naţională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru şi Simfonia a IV-a Italiana de Felix Mendessohn, versiune a Orchestrei Române de Tineret, dirijor Cristian Mandeal.

Ascultă 5 minute de muzică clasică, proiect cu o istorie de 9 ani, are acum şi un CD disponibil în perioada imediat următoare la Editura Casa Radio. Acesta reuneşte secvenţe din proiect, aşa cum a fost propus copiilor din şcolile româneşti: lucrări esenţiale din muzica cultă, în interpretări de referinţă din fonoteca Radio România, însoţite de scurte explicaţii cu informaţii esenţiale pentru o cultură muzicală generală.

Detalii privind discurile din colecţia Radio România Muzical la Editura Casa Radio, la http://www.edituracasaradio.ro/

Alte discuri ale Editurii Casa Radio, apărute în 2019: Arta lui Dan Grigore – George Enescu, Dinu Lipatti – compozitor, Duelul viorilor – Tango, Alexandru Anastasiu – The Seasons cu Orchestra Naţională Radio, dirijor David Crescenzi, PlaCELLO cu Răzvan Suma şi Adrian Mantu.

Discurile sunt disponibile la standul Editurii Casa Radio de la Sala Radio, în librăriile din întreaga ţară şi, pe perioada Târgului Gaudeamus Radio România, la standul Editurii Casa Radio din pavilionul B2 al Romexpo.