Procurorul general al Israelului l-a pus sub acuzare pentru corupţie pe premierul Benjamin Netanyahu

Procurorul general israelian l-a pus sub acuzare, joi, pe premierul Benjamin Netanyahu pentru corupție, sporind astfel nesiguranţa cu privire la viitorul conducător al unei țări aflate în haos politic după două runde neconcludente de alegeri în acest an.

Procurorul general, Avichai Mandelblit, a dat o declaraţie prin care şi-a anunțat decizia, prima de acest fel împotriva unui premier israelian în exerciţiu, afirmând totodată că acuzațiile se referă la luare de mită, abuz de putere și fraudă. Dl Netanyahu, care a negat învinuirile în trei cazuri de corupție, nu are nicio obligație legală de a demisiona după ce a fost pus sub acuzare.

Poliția a recomandat în februarie ca dl Mandelblit să înainteze acuzații penale împotriva premierului de dreapta, după anchete îndelungate privind aşa numitele cazuri 1.000, 2.000 și 4.000. Netanyahu este bănuit că a acceptat cadouri în valoare de 264.000 de dolari – despre care procurorii au spus că au inclus trabucuri și șampanie – din partea unor magnaţi și că ar fi distribuit favoruri pentru articole de presă favorabile în cel mai bine vândut ziar din Israel, Yedioth Ahronoth, ca și pe site-ul Walla.

Premierul cu cel mai lung mandat din Israel riscă până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru luare de mită și maxim 3 ani de detenţie dacă va fi găsit vinovat pentru fraudă și abuz de încredere./opopescu/gioan

REUTERS – 21 noiembrie