Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, despre desfăşurarea procesului electoral

Mii de angajaţi ai Ministerului de Interne asigură paza secțiilor de votare și ordinea publică astăzi, în ziua alegerilor. Cum decurge procesul electoral în țară? – ne spune purtătorul de cuvânt al ministerului, Monica Dajbog.

Monica Dajbog: /…/ condiții de siguranță, similare primului tur, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a cerut implicare maximă și operativitate în soluționarea tuturor situațiilor care sunt în competența structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Având în vedere experiența primului tur al alegerilor prezidențiale, astăzi, la nivel național, este mobilizat un dispozitiv de peste 39.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și lucrători de la alte structuri operative ale ministerului. 20.000 de angajați ai MAI răspund de paza și protecția secțiilor de votare. 3.600 de specialiști vor verifica și soluționa sesizările privind incidentele electorale, iar restul efectivelor mobilizate astăzi vor asigura ordinea publică la nivel național.

În afara dispozitivului angrenat în misiunile de astăzi, peste 17.000 de angajați ai MAI au asigurat paza celor 18.748 de secții de vot din țară, începând de ieri, de la ora 18:00, și până în această dimineață, când le-au predat președinților Birourilor electorale ale secțiilor de vot.

În legătură cu incidentul de aseară din județul Prahova, precizez că mai multe persoane aflate în stare de ebrietate au intrat în curtea grădiniței din localitatea Drăgăneasa, unde este amplasată secția de votare, și au manifestat acte de violență împotriva polițistului aflat în serviciul de pază. A fost nevoie de folosirea armamentului, iar unul dintre agresori, cel care se manifesta și cel mai violent, a fost rănit și transportat la spital. În prezent se află în afara oricărui pericol. Menționez că în sprijinul polițistului, care a procedat conform legii, a intervenit o grupă din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale Prahova, care a rămas în dispozitiv și pe parcursul nopții. Toți agresorii au fost identificați, iar cercetările continuă sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina. Procurorul a dispus începerea urmăririi penale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice față de doi suspecți, printre care și cel rănit, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să extindă cercetările și sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj și atac asupra secției de vot. Suspectul rănit se află sub pază la spital, iar celălalt este reținut.

Totodată se continuă cercetările și cu privire la alte șapte persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice. La nivel național, procesul de vot a început fără probleme deosebite. Președintele Biroului electoral al secției de votare este obligat să ia toate măsurile necesare, inclusiv măsurile de ordine publică, pentru ca alegerile să decurgă în cele mai bune condiții.

Persoana care refuză să respecte dispozițiile președintelui secției de votare cu privire la menținerea ordinii va primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Atribuțiile președintelui secției de vot se întind şi în afara localului de votare: în curte, în jurul localului de vot, precum și pe străzi și în piețe publice până la o distanță de 500 de metri. Pentru menținerea ordinii, președintele secției poate apela la reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. La scrutinul de astăzi pot vota cetățenii români care au vârsta de cel puțin 18 ani. 536 de tineri au împlinit chiar astăzi această vârstă.

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care se află în țară, pot vota în baza uneia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Cetățenii care votează în străinătate sau care votează în România, dar au domiciliul în străinătate, pot vota cu pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze, dar nu deţin acte de identitate valabile, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor județene și direcției din București să lucreze cu publicul și astăzi, până la ora 21:00.

Alegătorii care se află în țară pot vota la secția de votare la care sunt arondați, în funcție de localitatea sau strada pe care au domiciliul. Cetățenii care însă la momentul votului nu se află în localitatea unde au reședința sau domiciliul pot vota la orice secție de votare din localitatea unde se află. Membrii Biroului electoral al secției de votare, operatorii de calculator și efectivele care asigură menținerea ordinii pot vota la secția de votare unde își desfășoară activitatea, iar persoanele care au mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare care le asigură accesul la vot.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, precum și persoanele aflate în arest la domiciliu, reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau aflate în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu și-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale, cu condiția să fi depus cerere în acest sens în termen legal. 648 de persoane, aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române, au formulat cerere pentru a vota astăzi.

Doresc să vă reamintesc acum sancțiunile pentru cele mai frecvente contravenții și infracțiuni electorale: continuarea propagandei electorale, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secției de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei; aceeași amendă se aplică persoanelor care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare între orele 7:00 și 21:00; împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani; atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de vot se pedepsește cu închisoare de la doi la şapte ani și împiedicarea exercitării unor drepturi; oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze cu un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani și interzicerea exercitării unor drepturi; persoana care votează de două sau de mai multe ori votează fără a avea acest drept sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi; cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Așa cum știți, și la aceste alegeri se folosește sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal. Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a solicitat angajaților MAI să se implice cu seriozitate și profesionalism în gestionarea misiunilor de astăzi, cu atenție maximă în soluționarea sesizărilor privind posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Așa cum am procedat și la primul tur al alegerilor prezidențiale, pe parcursul întregii zile vă vom ține la curent cu misiunile desfășurate de structurile MAI, iar jurnaliștii interesați vor avea acces în Centrul național de conducere integrată al MAI, acolo unde se centralizează toate informațiile privind posibilele incidente electorale. Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 11:30. Mulțumesc./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 noiembrie