Un tortuleţ inventat pe loc, cu rezultate surpriză – crema de lămâie a învelit tot blatul de cacao şi a pătruns şi în miez, formând un „nucleu”, aşa cum se poate vedea din fotografii:)

Prepararea stratului de cacao:

3 ouă
1 cană de făină și 1/2 plic de praf de copt
1/2 cană de lapte rece
1 cană de zahăr
2 linguri de cacao
100 grame unt

Zahărul, cacaoa și laptele se amestecă la foc mic 5 minute. Se adaugă untul tăiat bucățele și se amestecă mai departe, până dă compoziția în clocot. Se oprește focul, se lasă la răcit, apoi se adaugă gălbenușurile și făina bine cernută, amestecată cu praful de copt. La final se adaugă albușurile bătute spumă. Se obține o compoziție asemănătoare ciulamalei, care se dă la cuptor, într-o formă de tort unsă cu unt și presărată cu pesmet.

Între timp se preparară stratul de lămâie:

300 grame zahăr
4 ouă
zeama de la 3 lămâi
4 linguri de făină

Ouăle se bat cu telul şi se amestecă cu restul ingredientelor.
Când blatul de cacao este aproape gata, adică trece testul scobitorii, dar consistenţa este încă suficient de moale, se toarnă deasupra compoziţia de lămâie. Ea se va scurge şi va „înveli” treptat tot blatul din formă. Se mai lasă la foc foarte mic până când se încheagă şi stratul de lămâie. Atenţie! Forma de tort trebuie să fie perfect etanşă, altfel compoziţia de lămâie, fiind lichidă, riscă să curgă în afara formei.

După ce se lasă la răcit şi se scoate din formă, putem presăra deasupra ornamente colorate din zahăr.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu, RADOR