2019. november 28

Az alkotmánybiróság érvényessé nyilvánitotta az elnökválasztás eredményét

Az alkotmánybiróság igazolta a múlt vasárnapi elnökválasztás eredményét, mely szerint Klaus Iohannis megszerezte a második államfői mandátumot. A parlamentben tartott ünnepi ülésen az államfő kijelentette, hogy a románok szavazata nagy felelősséget jelent számára.Mint hozzáfűzte, első mandátuma tele volt kihivásokkal.Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke adta át a mandátumigazoló határozat egy példányát Iohannisnak, mig egy másik példányt megküldenek majd a parlamentnek, amely előtt az újraválasztott elnök decemberben leteszi a második mandátuma kezdetének számító hivatali esküt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.29)

Bektatták hivatalába Simona Cojocaru védelmi államtitkárt

November 28-án, a védelmi minisztérium székházában beiktatták hivatalába Simona Cojocaru államtitkárt, a védelmi politikáért, tervezésért és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóság vezetőjét.Az eseményen jelent volt Nicolae-Ionel Ciucă védelmi miniszter és Daniel Petrescu vezérezredes, védelmi vezérkari főnök-helyettes, valamint Dănuţ Sebastian Neculăescu külügyi államtitkár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.28)

A románok 57% százaléka úgyi véli, hogy 3.000 lejes fizetést érdemelnek

A románok 57% százaléka úgyi véli, hogy 3.000 lej lenne a korrekt fizetés, amelyet megérdemelnének, derült ki egy online platform útján végzett felmérésből. Az interjú alanyok 72,5%-a az öt legfontosabb bérenkivüli juttatás közül az első helyen a vakációs jegyeket emlitették, 70%-a az ünnepek alkalmából folyósitott prémiumokat kapná a legszivesebben, 60%-a rugalmasabb munkaprogramot szeretne, mig 53%-a egy bérletet valamelyik magánklinikára.A tanulmány november 1-19 között készült, 1.493 személy megkérdezésével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.28)

Mugur Isărescu: Románia nehéz, de kezelhető gazdasági helyzetben van

Romániának szem előtt kell tartani a makrogazdasági egyensúlyt, mivel külső környezeti bizonytalanságokkal, jelentős kockázatokkal terhelt, jelentette ki Mugur Isărescu. A Nemzeti Bank kormányzója a Bank és Pénzügyi Elemzők Egyesületének éves értekezletén úgy értékelte, hogy Románia nehéz, de kezelhető gazdasági helyzetben van. Most az a veszély áll fenn, hogy az átgondolatlan kiigazítások kihangsúlyozzák a gazdasági hanyatlás ciklikusságát. A gazdaságpolitikákban és a közbeszédben nem szabad figyelmen kívül hagyni a külső egyensúly hiányát, valamint azt, hogy Romániában van a legnagyobb költségvetési deficit a közép-kelet-európai uniós tagállamok közül, fűzte hozzá Mugur Isărescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.28)

Rozália Gănciulescu, RADOR