Creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României. Conform tradiţiei, Andrei este apostolul care a ajuns pe teritoriul ţării noastre, în Dobrogea, unde a întemeiat primele comunităţi creştine.

Reporter: Andrei era pescar, frate cu Petru şi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Conform Evangheliei, atunci când l-a întâlnit pe Mesia, a răspuns fără șovăire chemării de a fi propovăduitor al mesajului creștin. După Înălțarea lui Iisus la cer și Pogorârea Duhului Sfânt, apostolii au tras la sorți teritoriile pentru misiune. Sfântului Andrei i-a căzut pontul, adică teritoriile din jurul Mării Negre. Există mărturii istorice că el a răspândit creștinismul la sciți, o populație din nordul și vestul Mării Negre. De aici se trage concluzia că Sfântul Andrei a ajuns și pe teritoriul Dobrogei de astăzi, unde a hirotonit preoţi și episcopi. Aceștia au dus mesajul creștin și populației dacice dintre Dunăre și Carpați, de aceea Sfântul Andrei este considerat apostolul străromânilor și ocrotitorul spiritual al României. Sfântul Andrei a murit ca martir în orașul Patras din Grecia, răstignit pe o cruce în formă de X.

Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica. De sărbătoarea Sfântului Andrei, posturile Radio România Cultural şi Antena Satelor vor transmite în direct Liturghia de la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa, începând cu ora 10:00. (Reporter RRA, Remus Rădulescu)/aburtica/aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -30 noiembrie

DOCUMENTAR: Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României