A murit Mariss Jansons, unul dintre cei mai mari dirijori contemporani

A murit la 76 de ani Mariss Jansons, unul dintre cei mai importanţi dirijori din lume. Leton, cu educaţie sovietică, el a fost instruit la conservatorul din Leningrad. Tatăl său a fost, de asemenea, un celebru dirijor, Arvids Jansons.
Mariss Jansons conducea de mulţi ani Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze din München. Timp de mai bine de 20 de ani, între 1979 şi 2000, a condus Filarmonica din Oslo. A fost, totodată, directorul Filarmonicii din Londra.
Vara trecută, din motive de sănătate, a fost obligat să îşi anuleze turneul estival în fruntea Orchestrei. S-a născut din mamă evreică, în timp ce ea se ascundea de nazişti, fugită din ghetoul din Riga.
Într-un interviu acordat cotidianului „La Repubblica”, în 2015, povestea cum s-a apropiat de baghetă. „Mama mea era cântăreaţă de operă la Riga, unde tatăl meu era dirijor. Neavând bani pentru baby-sitter, mă luau mereu cu ei la teatru. La 3 ani am dat prima mea probă cu o orchestră. Apoi, la 13 ani ne-am mutat la Sankt-Petersburg. Tata m-a încurajar întotdeauna foarte mult, nu a existat niciodată competiţie”./oavram/rcostea

www.repubblica.it