90% din cutremurele de pământ înregistrate în Vrancea ar putea fi prezise

Anul viitor, 90% din cutremurele înregistrate în zona seismică Vrancea ar putea fi prezise. O companie israeliană va monitoriza această regiune cu ajutorul unei tehnologii revoluționare de anticipare a seismelor. Această tehnologie a fost testată deja în Turcia și Grecia și s-a dovedit a fi utilă. Majoritatea cutremurelor de acolo au fost prezise cu patru până la opt ore înainte de a se produce. Universitatea Politehnică București este partener al acestui proiect în România. Rectorul instituției, Mihnea Costoiu, a declarat în această dimineață, în rubrica ‘Apel Matinal’, la Radio România Actualități:

Mihnea Costoiu: Este vorba nu de studiul pământului, ci de studiul ionosferei, de studiul radiațiilor pe care pământul le emite în momentul în care se preconizează a avea loc un cutremur. Aceste informații evident sunt apoi studiate și introduse într-un algoritm de calcul care ne furnizează informații cu privire la potențialele cutremure.

Reporter: Şeful Companiei israeliene Ionoterra a declarat recent că anul acesta au fost aproximativ 11.000 de cutremure în lume, dintre care 130 au avut peste 6 grade pe Richter./apuscasu/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 decembrie