Guvernul vrea să crească salariul minim, de la 1 ianuarie, cu 83 de lei net

Salariul minim va creşte de la 1 ianuarie cu 83 de lei net. Este propunerea guvernului făcută, ieri, partenerilor sociali, în Consiliul Naţional Tripartit. Sindicatele vor, însă, o majorare mai substanţială şi au avansat formule de calcul diferite de cea a guvernului. Premierul a explicat, la rândul său, că doreşte o modalitate de calcul a salariului minim care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore.
Reporter: Andrei Şerban – Guvernul propune o creștere cu 7,2% a salariului minim pe economie, adică o valoare de 2.230 lei, în timp ce Cartel Alfa dorește 2.260 lei, iar BNS 2.284 lei. Sindicaliștii nu sunt de acord nici cu metoda de calcul a salariului minim propusă de guvern, așa cum am spus liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Bogdan Hossu: Primul lucru, inflația este calculată pentru luna octombrie și nu înțelegem că discutăm de inflația anuală care trebuie să fie ținută cont; al doilea element productivitate – dumneavoastră luați productivitatea pe persoană ocupată în formula respectivă și, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie discutată productivitatea orară a muncii salariale, pentru că discutăm, în general, de salariați.
Reporter: Premierul Ludovic Orban a spus că va analiza propunerea sindicatelor de a se lua în calcul prognozele, dar a atras atenția că acestea se pot modifica ușor.
Ludovic Orban: Am reţinut dorința unora de a ne baza pe prognoze, pe anul care urmează, vă dau numai un exemplu: bugetul pe 2019 a fost construit pe o prognoza de creștere economică de 5,5% și în realitate creșterea economică pe 2019 probabil va fi în jur de 4%.
Reporter: Ludovic Orban a mai spus că patronatele susțin valoarea viitorului salariu minim propusă de executiv./cmorozanu/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (4 decembrie)