Franţa este paralizată de o grevă generală declanşată împotriva unui proiect al guvernului de reformă a sistemului de pensii

Franţa este paralizată, astăzi, de o grevă generală declanşată împotriva unui proiect al guvernului de reformă a sistemului de pensii. Sindicatele anunţă că protestul se va prelungi cel puţin până luni inclusiv, după cum relatează corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman.

Reporter: Doar câteva trenuri de mare viteză și mai puțin de 30% din cursele aeriene interne circulă astăzi în Franța. Transporturile publice din și dintre orașe tind spre zero. Gările sunt goale, precum și aproximativ 60% din școli.

La Paris, sunt în serviciu complet doar cele două linii de metrou automate, fără conductor, iar trenurile care fac legătura cu localitățile limitrofe și cu aeroporturile internaționale au circulat cu frecvență redusă până la ora 9:00 și o vor face în aceleași condiții diseară, de la ora 17:00.

Cu toate acestea, oamenii s-au organizat: fie şi-au luat o zi liberă, fie lucrează de acasă, au ajuns la serviciu împărțind mai mulţi aceeași mașină, cu bicicleta sau cu trotineta și astăzi, spre surpriza tuturor, la Paris cel puțin a fost o dimineață calmă, fără temutele blocaje rutiere. După-amiaza se anunță însă mult mai agitată, pentru că sindicaliștii participă la un marș de protest care va traversa capitala de la nord la sud.

Ministerul de Interne a mobilizat peste 6.000 de polițiști și jandarmi de teama derapajelor violente. Toate magazinele de pe traseul manifestației vor fi închise după prânz, spre disperarea comercianților, în plin sezon de cumpărături pentru sărbători. Fără vizite astăzi la Turnul Eiffel. Acesta rămâne închis. Personalul este în grevă. Cea mai mare parte a sindicaliștilor, vedete astăzi ale radiourilor și televiziunilor, respinge categoric înlocuirea actualului sistem de pensii, cu 42 de scheme diferențiate în funcție de profesie, cu unul universal, bazat pe puncte, pentru că nu vor să lase mână liberă statului să impună el valoarea punctului de pensie.

Greviștii consideră că în prezent, spre deosebire de alți europeni, francezii se bucură de pensionarea la o vârstă mai mică și de pensii mai mari. În schimb, guvernul susține că noul proiect va institui aceleași condiții de pensionare pentru toți angajații din sectorul de stat și privat, desființând regiunile speciale și fiind adaptat pieței muncii din prezent./aburtica/gioan

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 decembrie