2019. december 9

Befagyasztják az állami közméltóságok bérét

Így a szóban forgó tisztségviselők fizetése akkor sem nő, ha emelkedik az országos minimálbér. Ezt Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be vasárnap reggel, amikor részt vett Ilfov megye új prefektusának, Daniel Zamfirnak a beiktatási ünnepségén. A kormányfő hozzáfűzte, hogy szem előtt tartja a szaktárcák szerkezeti felépítésének optimizálását, tekintettel arra, hogy egyesek „túlnépesedtek”. Orban szerint nem helyes, hogy azok a személyek, akik nyugdíjba vonultak, továbbra is jövedelmet kapjanak a közszférából. Violeta Alexandru munkaügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány meg fogja tiltani a nyugdíjnak és az állami fizetésnek a halmozását. Hasonló rendelkezést vezetett be 2009-ben az Emil Boc által vezetett kormány. Akkor a jövedelmek halmozásának tiltása azokra vonatkozott, akik az akkori bruttó átlagfizetésnél – 1700 lejnél – magasabb nyugdíjat kaptak. Ezt a tiltást 2014-ben a parlament eltörölte. (Rador Hírügynökség)

Gabriela Firea újrázni kíván

Bukarest főpolgármester-asszonya, Gabriela Firea vasárnap bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben ismét megpályázza jelenlegi tisztségét a jövő évi helyhatósági választásokon. A tisztségviselő azzal indokolta döntését, hogy be szeretné fejezni mindazokat a terveket, amelyeket elkezdett. Firea hozzátette, hogy a helyi szinten megkötendő politikai egyezségekről a PSD vezető testületei döntenek majd a téli ünnepek után. (Radio România Actualităţi)

Ma van a rezidensvizsga

Az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek mintegy 9000 végzőse áll ma rezidensvizsgára. A jelöltek összesen 4710 orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti helyre pályáznak. A vizsgákat az ország hat egyetemi központjában tartják. A megméretésre olyan körülmények között kerül sor, amikor a romániai kórházak orvoshiánnyal küzdenek. Victor Costache egészségügyi miniszter bejelentette, hogy azok végzős hallgatók nyerik el a rezidensképzést, akik a maximális pontszám 60%-át elérik. A mai teszt után a végzősökre egy többlépcsős folyamat vár, amelyiknek utolsó állomása az, hogy február 1-től rezidensként felvételt nyernek valamelyik egészségügyi intézménybe. (Rador Hírügynökség)

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) házkutatást tart a Szociáldemokrata Párt (PSD) aradi székházában

Hétfő reggel Cristian Ispast, aki az utak és hidak temesvári regionális igazgatóságának a vezetője, s egyben a PSD helyi tanácsosa is, őrizetbe vettek és a DNA temesvári székhelyére vitték. Ioan Suciu a közszolgálati rádió tudósítója arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy Ispas azt nyilatkozta: nem tudja mivel vádolják. A PSD aradi székházát bezárták, miközben odabenn házkutatás folyik. Sajtóinformációk szerint a nyomozás hónapokkal ezelőtt kezdődött egy olyan információ nyomán, miszerint a nagylaki határátkelőhely kimeneti oldalán a gépjárművek mérlegelésénél 5 és 100 euró közötti csúszópénzt kérnek az ott dolgozók a teherjárművek vezetőitől. Ugyanebben az ügyben a DNA temesvári kirendeltségén kihallgatják Florin Tripa-t és Dorel Căprar-t, a PSD helyi parlamenti képviselőit, akiknél szintén házkutatást tartottak. Alina Bujincă, a közszolgálati rádió temesvári tudósítója elmondta, hogy Florin Tripa arról számolt be, hogy reggel hat órakor a terror-elhárító különítmény emberei ébresztették fel és házkutatást tartottak nála. A képviselőket azzal vádolják, hogy közbenjártak annak érdekében, hogy egyes kamionok súlyát ne mérjék le. Az ezért felajánlott csúszópénzt később elosztották, s abból az utak és hidak temesvári regionális igazgatóságának a vezetője is részesült volna. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR