Inițiativă legislativă prin care toți Copiii României ar putea beneficia de un Pachet Minimal de Servicii

București, 9 decembrie 2019. UNICEF anunță depunerea la Senatul României a unei inițiative legislative pentru completarea Legii asistenței sociale nr. 292/2011, prin care toți copiii din România și familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un Pachet Minimal de Servicii – protecție, sănătate și educație – în comunitățile în care trăiesc. Soluția, testată deja de UNICEF, folosește resurse disponibile la nivelul comunității, este ușor de implementat pe scară largă și este eficientă din punctul de vedere al costurilor.

Pachetul minimal de servicii va putea asigura copiilor și familiilor acestora un set universal de servicii de bază cu caracter de prevenire, integrat la nivelul comunității și coordonat și supervizat de la nivel județean și național. Prin această propunere, sunt aduse împreună toate serviciile de care copiii au nevoie pentru a crește sănătoși alături de familiile lor și de a se dezvolta feriți de orice formă de violență. Inițiativa pune accentul pe serviciile de prevenire care sunt mult mai ieftine și benefice pentru copil și familie, dar și pentru întreaga societate. În fiecare comunitate, un asistent social, un asistent medical și un consilier școlar vor lucra împreună pentru a identifica și sprijini copiii și familiile lor. În funcție de nevoi, în comunitățile de romi, un mediator școlar și un mediator sanitar se alătură echipei.

Aproximativ 40% din cei 4 milioane de copii ai României sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune sociale. 400.000 de copii nu sunt înscriși în sistemul de învățamânt, fapt care le limitează drastic șansele viitorilor adulți de a avea un loc de muncă. Aproximativ 52.000 de copii sunt separați de familiile lor, în cea mai mare parte din cauza sărăciei, violenței sau abandonului, iar în 2017, au fost raportate peste 15.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor.

„Lupta împotriva sărăciei copiilor și investirea de resurse pentru dezvoltarea lor reprezintă chestiuni de importanță națională, care trebuie să treacă de diferendele politice. Mă bucur că acest proiect de lege, care oferă mai multe șanse la sănătate, protecție și educație copiilor aflați în situații defavorabile, utilizând un minimum de resurse, are suport din partea tuturor partidelor politice. Îmbunătățirea vieții copiilor din România este mai presus de opiniile politice și le mulțumim tuturor partidelor, care au inițiat proiectul de lege. Experiența UNICEF în implementarea proiectului Pachetului Minim de Servicii în județul Bacău dovedește că situația copiilor se îmbunătățește rapid și că riscurile la care sunt supuși scad semnificativ atunci când este folosită această soluție”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Inițiatorii legii sunt deputații Marcel Ciolacu (PSD), Adriana Săftoiu (PNL), Gabriela Podașcă (PRO Europa), senatorul Cristian Ghica (USR), deputații Ionuț Simionca (PMP), Oana Bîzgan-Gayral (neafiliată), Vass Levente (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități). Inițiativa legislativă se bucură de susținere din partea parlamentarilor din toate partidele politice.

Pachet minimal de servicii primare ar trebui să fie compus din:

  • activități de informare care sunt cruciale pentru identificarea potențialilor beneficiari și pentru serviciile de intervenție timpurie;
  • evaluarea necesităților și planificarea serviciilor care se sprijină pe o abordare bazată pe familie și pe persoană;
  • servicii de informare și consiliere îndreptate spre familiile cu probleme sociale, persoanele care au fost supuse violenței în familie sau neglijate, familiile monoparentale cu venituri mici, precum și tinerii expuși riscurilor (precum tinerii infractori, persoanele care abandonează școala și copiii din gospodăriile cu venituri mici);
  • sprijin administrativ (precum ajutorul acordat beneficiarilor privind completarea formularelor de solicitare a diferitelor tipuri de prestații), precum și asistență socială, medicală și juridică;
  • trimiterea la serviciile specializate;
  • monitorizarea tuturor persoanelor din comunitate aflate în situații vulnerabile și vizite la domiciliul acestora.

Cu fonduri de la Norway Grants, Fundația Botnar ș­i fonduri proprii, UNICEF a testat, începând cu 2014, Pachetul Minim de Servicii împreună cu autorități centrale și locale în 45 de comunități urbane și rurale din județul Bacău cu rezultate foarte bune. Toți copiii identificaț­i fără acte de identitate au acum documente  și sunt înregistrați la medicul de familie, preșcolarii merg la grădiniță, iar abandonul școlar a scăzut semnificativ. 48.200 de gospodării au fost vizitate în perioada în care s-a desfășurat catagrafierea și 121.000 de persoane au fost intervievate. Peste 28.000  de copii vulnerabili și gravide au beneficiat de servicii și, ca rezultat, 22 de vulnerabilități (din 33) înregistrează o evoluție pozitivă după trei ani de furnizare a serviciilor. În urma implementării proiectului, ponderea copiilor care locuiesc în gospodarii afectate de sărăcie a scăzut de la 16,8% la 0,4%, ponderea copiilor nevaccinați a scăzut cu 40%, iar proporția mamelor adolescente s-a diminiuat cu 50%.

Mai multe detalii despre Pachetul Minim de Servicii sunt disponibile aici: https://www.unicef.org/romania/ro/pachetul-minim-de-servicii. Un documentar despre proiectul pilot poate fi vizionat aici:  https://www.youtube.com/watch?v=4omyALv_ljw&t=315s.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați www.unicef.org.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

RADOR – 9 decembrie