Mii de oameni au demonstrat în capitala Ucrainei

Mii de oameni au demonstrat aseară în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a-l avertiza pe preşedintele Volodimir Zelenski să nu cedeze Rusiei teritoriile din estul ţării, în încercarea de a pune capăt conflictului separatist.

Potrivit presei ruse, manifestanţii i-au amintit lui Zelenski de soarta fostului preşedinte Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere printr-o revoltă populară. Demonstraţiile de la Kiev au avut loc în ajunul summitului de azi de la Paris, când Volodimir Zelenski şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au prima lor întâlnire directă, în aşa-numitul format Normandia la care mai iau parte liderii Franţei şi Germaniei. Corespondenta Radio România, Daniela Coman transmite:

Reporter: Cel mai mare câștig, potrivit unor surse de la Palatul Elysee, este faptul că această reuniune are loc, după ce, timp de trei ani, Kievul și Moscova nu au discutat deloc despre încheierea incidentului armat dintre cele două țări, ale căror relații trec printr-o gravă criză de la anexarea peninsulei ucrainiene Crimeea de către Moscova în 2014, conflict soldat cu peste 13.000 de morți.

Sesiunea de lucru propriu-zisă de astăzi după-amiază, de la Paris, va fi precedată de întâlniri bilaterale pe care Emmanuel Macron și Angela Merkel le vor avea separat cu președinții Putin și Zelenski. Principalul obiectiv al reuniunii este de a obține angajamente din partea celor două părți privind punerea în aplicare a prevederilor Acordului de la Minsk, de încetare a confruntărilor între armata ucraineană și separatiștii proruși, încheiat în februarie 2015.

Astfel, Ucraina trebuie să găsească cea mai bună soluție pentru a include în constituție o autonomie specială a regiunii separatiste Donbas și a crea condiții pentru organizarea alegerilor în acea zonă măcinată de război.

Rusia este chemată să contribuie la reglementarea politică a crizei, să realizeze dezangajarea militară de-a lungul liniei de contact, să acționeze pentru respectarea armistițiului în zonă, să permită restabilirea suveranității Ucrainei asupra întregului său teritoriu, pentru a reveni liniștea și stabilitatea și a putea începe reconstrucția./ahincu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 9 decembrie