2019.december10

Az államfő visszavonja a büntetőperben elítélt személyek állami kitüntetéseit

Klaus Iohannis államfő visszavonja az állami kitűntetéseket azoktól a személyektől, akiket büntetőperben jogerősen elítéltek. Arra az újságirói kérdésre, hogy visszavonja-e Adrian Năstase volt miniszterelnök kitüntetését is, Klaus Iohannis igennek válaszolt, megjegyezve, hogy minden olyan személy kitüntetését visszavonja, akiket büntetőperben elítéltek és akik esetében alkalmazható az állami kitüntetések visszavonására vonatkozó törvény előírása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

A kéviselőház jóváhagyta az öt F16 gép beszerzésére vonatkozó törvénytervezet sürgösségi eljárással való megvitatását

A képviselőház vezetősége jóváhagyta az öt F16 tipusú repülőgép beszerzésére vonatkozó törvénytervezet sürgösségi eljárással való megvitatását. A törvénytervezetet először szakbizottságokban elemzik. A szenátus által hétfőn elfogadott dokumentum előirányozza a román és portugál kormány között megkötött beszerzési szerződés folytatását, vagyis azt, hogy Románia megvásárolja azt a három vadászrepülőgépet, amely részét képezi az előzőleg öt F16 gép beszerzésére aláirt szerződésnek és amelyből már kettőt megvásárolt. E törvénytervezet esetében a döntő fórum a képviselőház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

A Măgurele-i nagy teljesítményű lézert a jövő év végén helyezik működésbe

A Măgurele-i nagy teljesítményű lézert (ELI-NP), amelyet a nukleáris fizikai kutatásokhoz építik, a jövő év végén helyezik mükődésbe, nyilatkozta Ludovic Orban miniszterelnök, aki kedden ellátogatott a központhoz. A miniszterelnök igéretet tett arra, hogy a kormány támogatja a Horia Hulubei Nemzeti Fizikai és Nukleáris Kutatóintézetet, hogy járuljon hozzá, hogy e lézer segitségével minél nagyobb eredményeket lehessen elérni a gazdaság különböző ágazataiban – nukleáris fizikában és a gyógyászatban – végzett kutatások során. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

A képviselőház munkaügyi bizottsága elhalasztotta a speciális nyugdijakra vonatkozó jelentés véglegesitését

Több mint egyórás vita után a képviselőház munkaügyi bizottsága elhalasztotta a speciális nyugdijak – kivéve a katonák és a birók különnyugdiját – megszüntetése céljából a Mentsük meg Romániát (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott törvénytervezetekre vonatkozó jelentések véglegesitését.A kormány képviselője valamennyi speciális nyugdij törlését szorgalmazta, mig az érintett nyugdijasok egyesületei a tervezet visszautasitását kérték.Cristian Buican liberális képviselő kihangsúlyozta: A nyugdijak kiszámitásakor figyelembe kell venni a befizetett nyugdij-hozzájárulásokat, úgy hogy ne legyen eltérés a különböző kategoriák között. Ma, a lakosság több mint 90%-a azt akarja, hogy a parlament senkit se helyezzen előnyös helyzetbe, fűzte hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

A szenátus jogi bizottsága elutasitotta a kormány felhatalmazására vonatkozó törvénytervezetet

A szenátus jogi bizottsága elutasitotta a kormány ama felhatalmazására vonatkozó törvénytervezetet, mely értelmében rendeleteket bocsáthat ki a parlamenti vakáció alatt. A törvénytervezetet három szentátor támogatta, mig négyen tartózkodtak. Daniel Fenechiu, a liberális frakció vezetője kijelentette, hogy számitani lehetett erre az eredményre, mivel a szenátusban a PSD többségben van, miközben a képviselőházban „a dolgok másképp állnak”. A jogszabálytervezet szerint a kormány egyszerű, nem kétharmados törvények esetében kérte rendeletek kibocsátásra a parlamenti felhatalmazást, az idei második parlamenti ülésszak lezárulása és a következő év első parlamenti ülésszakának megkezdése közötti időszakban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.10)

Rozália Gănciulescu, RADOR