2019. december 12

Klaus Iohannis államfő nem ért egyet az EU finn soros elnökségének költségvetési javaslatával

Klaus Iohannis államfő nem ért egyet az EU finn soros elnökségének költségvetési javaslatával, amely a kohéziós és a mezőgazdasági politikákra forditott alapok jelentős csökkentését irányozza elő.Az államfő véleményét az Európai Tanács téli ülésszaka előtt fogalmazta meg, amelyen teritékre kerül a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret, az éghajlatváltozás leküzdése és az Európai Unió külkapcsolatai.”Nem értek egyet a finn javaslattal és azt hiszem, hogy nem vagyunk az egyedüliek ebből a szempontból, hiszen több lényeges kérdés hiányzik e javaslatból, mind például az alapok közötti rugalmasság, illetve kevés pénzt irányoz elő felzárkózásra, mezőgazdaságra”, fűzte hozzá Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12)

A kormány felelősséget vállalt három törvénytervezetért

A kormány csütörtökön a paramentben felelősséget vállalt három törvénytervezetért, nevezetesen: a birói testületbe való belépéshez szükséges szakmai régiség növelésének elhalasztásáért, a személyszállitást szabályozó intézkedésekért és a jövő évi költségvetés felső határának meghatározásáért. A szociáldemokraták bejelentették, hogy az Alkotmánybirósághoz fordulnak a kormány által felelősséget vállalt három törvényzervezet közül kettő esetében, mivel előrehaladott parlamenti procedúra alatt vannak. Marcel Ciolacu képviselőházi elnök megjegyezte, hogy a birói testületbe való belépéshez szükséges szakmai régiség növelésének elhalasztására és a megyeközi szállitásra vonatkozó törvényzervezetekről van szól. „A Szociáldemokrata Párt úgy döntött, hogy óvást nyújt be az Alkotmánybiróságon, mivel úgy véli, hogy jogi konfliktusról van szó. A parlamenti vita alatt lévő törvénytervezetért vállaljon felelősséget a kormány. De az emlitett két törvénytervezetet a szenátus, illetve a képviselőház vitatja és meglehet, hogy már a jövő héten megszavazzák”, nyilatkozta Marcel Ciolacu, megjegyezve, hogy a PSD nem tervez bizalmatlansági inditványt benyújtani az Orban kormány ellen. Ha három nap alatt nem nyújtanak be bizalmatlansági inditványt azok a törvénytervezetek, amelyekért a kormány felelősséget vállalt, elfogadottnak minősülnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12)

Az Alkotmánybiróság ötödszörre halasztotta el Teodor Meleşcanu kinevezésével kapcsolatos döntés meghozását

Az Alkotmánybiróság ötödszörre, január 22-re halasztotta el Teodor Meleşcanu szenátusi elnöki tisztségbe való kinevezésével kacsolatos döntés meghozását. Megjegyzendő, hogy Meleşcanu kinevezését a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) fellebbezte meg az alkotmánybiróságon. A mostani döntés elhalasztása egyik biró egészségi állapota miatt történt, aki nem vehetett részt a döntés kimondásán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.12)

Az első tíz hónapban 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés

Az idei első tíz hónapban, nem végleges adatok szerint, 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához mérten, közölte csütörtökön az országos statisztikai intézet.Októberben az ipari termelés 4,5 százalékkal csökkent a tavalyi év tizedik hónapjához képest. A kiigazított érték szerint a csökkenés 7,7 százalék volt. Szeptemberhez viszonyitva ugyanakkor 4,3 százalékkal, kiigazított adatok szerint 2,1 százalékkal nőtt az ipari termelés.Tavaly egész évben az ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest, mig 2017-ben 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÁG – 12.12)

A kormány a jövő héten dönt arról, hogy milyen formában fogadja el a jövő évi költségvetés-tervezetet

A kormány a jövő héten dönt arról, hogy milyen formában fogadja el a jövő évi költségvetés-tervezetet, azaz parlametni eljárás révén vagy felelősségvállalással.Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön kijelentette: kormányának az a célja, hogy az állami költségvetés- és társadalombiztositási tervezeteket december 31-ig fogadják el.A szociáldemokraták szerint a költségvetés törvénye nagyon fontos és meg kellene vitatni a parlamentben. Az USR és az RMDSZ pedig úgy véli, hogy a kormány felelősségvállalása ebben az esetben veszélyes precedenst teremt, amit el kell kerülni.(RADOR HIRÜGYNÖKSG – 12.12)

Rozália Gănciulescu – RADOR