Realizator: Guvernul merge astăzi în parlament pentru a-şi angaja răspunderea în faţa senatorilor şi deputaţilor. Iniţial, executivul dorea să facă acest lucru pentru trei proiecte care vizează modificarea legilor justiţiei, transportul rutier intrajudeţean şi plafoanele bugetare pentru anul viitor. Între timp, Senatul a aprobat ieri, în calitate de for decizional, o parte dintre măsurile vizate de cabinetul Orban, astfel că guvernul ar putea renunţa la două dintre ele. Este vorba despre amânarea cu doi ani a pensionării anticipate a magistraţilor şi cu un an trecerea la completul de trei judecători. În aceste condiţii, din pachetul legilor justiţiei, guvernul ar urma să-şi asume răspunderea doar pe amânarea majorării vechimii pentru intrarea în magistratură. Până la ora 10:00 parlamentarii pot depune amendamente la proiectele guvernului, care se reuneşte apoi în şedinţă pentru a le analiza. Două ore mai târziu, premierul vine în parlament să-şi angajeze răspunderea. Andrei Şerban prefaţează aceste momente:
Reporter: Premierul a Ludovic Orban a discutat ieri cu parlamentari ai USR, UDMR, PRO România, PMP, ALDE și din grupul minorităților naționale despre actele normative pentru care executivul vrea să își asume răspunderea în fața parlamentului. Premierul așteaptă până la ora 10:00 amendamentele parlamentarilor pentru a le analiza în ședința de guvern, unde este posibil să fie luate noi decizii, în funcție de aceste amendamente.
Ludovic Orban: E posibil, de exemplu, să nu mai includem în proiectul care vizează legile justiție decât acea prorogare de termen care vizează creșterea vechimii de la doi ani la patru ani de zile. E posibil, în schimb, să primim alte amendamente, care pot să ducă la abrogare. Și atunci vom discuta. Sau prorogarea termenului pe o perioadă mai lungă.
Reporter: De la ora 12:00 executivul va veni în fața senatorilor și deputaților pentru a-şi angaja răspunderea pentru trei proiecte legislative. Vicepreședintele Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, a tras atenția că un act normativ pentru care guvernul vrea să își angajeze răspunderea a trecut deja de procedura parlamentară.
Robert Cazanciuc: În mod normal, guvernul /trebuie pur şi simplu/ să renunţe la acest proiect, pentru că a rămas fără obiect. Deja această chestiune a fost soluționată prin dezbatere parlamentară, așa cum cere Constituţia. O să veden pasul următor, dar eu cred că nu au cum să nu dea curs acestei solicitări.
Reporter: Este vorba de amânarea cu un an de zile, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021, a posibilității de pensionare anticipată a magistraților și trecerea de la doi la trei magistrați a completelor de judecători care au fost adoptate ieri de Senat ca for decizional. Executivul mai vrea să își angajeze răspunderea pentru transportul intern gratuit pentru elevi, pensionari și persoanele cu dizabilități și pentru plafoanele bugetare.
Realizator: Dacă în termen de trei zile nu este depusă o moţiune de cenzură, proiectele pe care guvernul le-a promovat prin asumare devin lege după promulgarea de către şeful statului./ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (12 decembrie)