2019. december 13

Még mindig nem sikerült a partra vontatni a Midia kikötőben felborult hajót

Mint ismeretes, az idegen felségjelű teherhajó, a fedélzetén 15.000 juhval november 24-én borult fel. Azt követően, hogy a hajó tulajdonosa nem reagált a romániai hatóságok kérésére és nem intézkedett a hajó partra vontatásáról és hajózásra alkalmas helyzetbe hozásáról, a törvény értelmében ez a feladat a Konstancai Tengeri Kikötők Igazgatását ellátó Országos Egyedárúságra hárul. A szóban forgó vállalat azonban nem rendelkezik a művelethez szükséges eszközökkel, ezért közbeszerzési pályázatot írt ki. A baleset következtében mindössze 254 juhot sikerült kimenteni a fedélzetről. A hatóságok mintegy 100 juh holttestét fogták ki a kikötő közelében, s ezeket semlegesítették. A közszolgálati rádió tudósítója, Sorin Cealera arról számolt be, hogy mintegy 14.000 juh teteme még a hajón található, de ezeket csak azt követően lehet elszállítani, hogy a hajót hajózásra alkalmas pozícióba helyezték. (Radio România Actualiţi)

Akadémiai kitüntetésben részesült a közszolgálati rádió szerkesztője, Mihaela Helmis

Tegnap osztották ki a Román Akadémia díjait, amelyeket a 2019-es év legjelentősebb tudományos és művelődési teljesítményeiért ítéltek oda. A 70 díjat Ioan Aurel Pop akadémikus adta át az Akadémia elnökségének jelenlétében.

A Román Akadémia Művelődési Kitüntetését öten kapták meg: Mihaela Helmis, a Radio România Actualiţi szerkesztője; Alexandru Batali, a Market Wath folyóirat szerkesztője; Jon Gostin, rendező; Cristian Sincovici, a Mega Kiadó igazgatója és a Bolintin helység monográfiájának szerzői, Vasile Grigorescu, Ştefan Crudu, Marian Grigore és Ciprian Necşuţu. (Rador Hírügynökség)

A kormány megmenti a ROMATSA légi irányítási vállalatot

A kormány kifizeti a román állam adósságát a Micula fivéreknek, mint vállalkozóknak, azért, hogy elkerülje a ROMATSA légi irányító egyedárúság tevékenységének megbénulását. Ludovic Orban miniszterelnök szerint ezzel a döntéssel elkerülhető, hogy más állami vállalatok, úgymint a Nuclearelectrica is hasonló helyzetbe kerüljenek, tekintve, hogy a Micula fivérek hozzájuk is fordultak az adósság behajtása kapcsán.

Annak érdekében, hogy a szükséges pénzt kifizethessék, hétfőn újabb költségvetés-kiegészítésre kerül sor – jelentette be a kormányfő az e heti negyedik rendkívüli kormányülésen. (Radio România Actualiţi)

Klaus Iohannis a Nagy Britanniában lezajlott parlamenti választások eredményéről nyilatkozott és bírálta a finn elnökség többéves költségvetési keretét

Az államfő szerint a Konzervatív Párt győzelme kedvező előjel az „Egyesült Királyságban élő románok” számára. Minderről az Európai Tanács téli ülésszakára történő elutazása előtt nyilatkozott Klaus Iohannis, aki hozzátette, hogy Románia jelentős erőfeszítéseket tett a klímaváltozás visszaverésére.

Klaus Iohannis ugyanakkor elmondta, hogy nem ért egyet az Európai Tanács finn elnöksége által javasolt költségvetési kerettel, mert az jelentős mértékben csökkenti a kohéziós alapokat és az agrártámogatásokat. (Radio România Actualiţi)

CFR – növekvő sebesség, elővárosi járatok

Megjelent az új vasúti menetrend, amely két újdonságot tartalmaz. A felújított Segesvár – Piski vasútvonalon óránkénti 140 km-es sebességgel is közlekedhetnek a vonatok, s ezáltal az ország nyugati felébe tartó vonatok menetideje csökken.

Bukarest és Jászváros térségében elővárosi járatokat indítanak az ingázók számára, s ezzel csökkentik a vonatok zsúfoltságát. (Radio România Actualiţi)

Ervin Székely (RADOR)