Cea mai categorică victorie în alegerile parlamentare din ultimii 32 de ani a partidului Conservator din Marea Britanie

„Radiojurnal” – Realizator: Laurenţiu Văduva – Reporter: Dan Vasiliu, Londra
Realizator: Partidul Conservator din Marea Britanie a obţinut cea mai categorică victorie în alegerile parlamentare din ultimii 32 de ani. Majoritatea câştigată în Camera Comunelor îi garantează premierului Boris Johnson adoptarea rapidă a acordului pentru Brexit şi ieşirea din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, anul viitor. Premierul Johnson a promis să lucreze non-stop pentru a răsplăti încrederea electoratului.
*
Boris Johnson: Acest guvern conservator a primit un mandat nou și puternic din partea alegătorilor pentru a livra Brexitul, pentru a uni această țară și pentru a se concentra pe prioritățile britanicilor. Această victorie ne dă şansa de a respecta voința democratică a locuitorilor și de a schimba în bine această țară.
*
Realizator: Corespondentul Radio România Dan Vasiliu mai transmite că opoziţia laburistă a pierdut şi în colegii tradiţional de stânga, iar liderul Jeremy Corbyn şi-a anunţat retragerea, deşi nu una imediată.
Reporter: Liderul laburist Jeremy Corbyn şi-a păstrat locul în parlament, însă a anunțat că nu va fi el cel care va conduce partidul la viitoarele alegeri.
Jeremy Corbyn: Aceasta este, evident, o înfrângere dezamăgitoare pentru Partidul Laburist. În campanie am prezentat un manifest al speranței, al unității, unul care să îndrepte inegalitățile din această țară. Toate aceste politici au fost foarte populare și se bucură în continuare de sprijin, însă Brexitul a acaparat și a divizat întreaga țară. Vreau să fie clar, nu voi conduce partidul în viitoarele alegeri, este nevoie de un proces de reflecție asupra acestui rezultat și asupra politicilor viitoare și voi conduce partidul în această perioadă pentru a mă asigura că această discuție va avea loc.
Reporter: Mai mulți candidați laburiști care au pierdut alegerile au dat însă vina nu pe Brexit, ci pe liderul lor pentru înfrângerea suferită. Ei susţin că Jeremy Corbyn a fost incapabil să conducă, nu a dat dovadă de calitățile necesare unui lider, iar acest lucru se reflectă acum în cel mai slab rezultat al partidului din 1935 încoace.
Realizator: La rândul lor, naționaliștii scoțieni care militează împotriva Brexitului obțin 13 mandate în plus față de precedenta legislatură. Liderul Nicola Sturgeon spune că alegătorii au transmis un mesaj clar că Scoția vrea să rămână în Uniunea Europeană, ceea ce ar face necesar un al doilea referendum pentru independență./dstanesc

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 decembrie)