László Tőkés: în 1989 nu am mai avut unde să batem în retragere

László Tőkés consideră că în 1989 presiunea dictaturii comuniste a fost atât de puternică încât nu a mai avut unde să bată în retragere. Preotul a vorbit despre acest lucru, joi după amiază, în biserica reformată din centrul Timişoarei, unde rezistenţa sa din urmă cu 30 de ani a creat un val de solidaritate, ce a dus la prăbuşirea dictaturii ceauşiste.

Tőkés a evocat că statul comunist a strivit zece mii de Biblii trimise ca donaţie maghiarilor din Transilvania şi a fabricat hârtie de toaletă din ele. După model chinezesc şi nord-coreean, Nicolae Ceauşescu a vrut să radă de pe faţa pământului 7-8 mii de sate, pentru ca şi populaţia rurală să se mute în blocuri. “În această situaţie nu a fost voie să tăcem. Nu a fost voie să tăcem nici cu privire la faptul că am avut prelaţi care au colaborat cu puterea ateistă, comunistă. Nu am mai avut unde să batem în retragere”, şi-a amintit László Tőkés motivaţia rezistenţei sale din 1989.

Domnia sa a spus că în lupta sa a implicat şi congregaţia din Timişoara. În cadrul slujbelor, Tökés a informat sistematic cu privire la modurile în care a fost ameninţat de către liderii bisericeşti şi laici pentru luare sa de poziţie. I s-a părut minunat că, în loc să se sperie de ameninţările poliţiei politice comuniste care se extindea şi asupra ei, congregaţia timişoreană s-a indignat şi l-a susţinut pe preot, în pofida riscurilor.

Seria de evenimente dedicate aniversării a 30 de ani de la Revoluţia din 1989 a început joi la Timişoara cu simpozionul bisericesc 1989: Eliberare prin Dumnezeu. La simpozion, preotul, eticianul social, publicistul Lajos Békefy, făcând referire la crezul de Timişoara, scris de el însuşi, a amintit că în 1989 László Tőkés a fost unealta lui Dumnezeu. Dumnezeu a rostit cuvântul şi i-a pus alături congregaţia.

Organizatorul principal al seriei de evenimente Timişoara 30, Tibor T. Toró a spus că până luni vor avea loc conferinţe ştiinţifice, prezentări. În cadrul unei gale, la Timişoara este aşteptat şi premierul Ungariei, Viktor Orbán, iar duminică va fi inaugurată clădirea bisericii Centrului reformat Noul Mileniu, proiectat de către Imre Makovecz. În opinia lui Toró clădirea este un monument al Revoluţiei, care însă nu evocă doar trecutul, ci pune şi bazele viitorului comunităţii maghiare din Timişoara./lendrefy/schelaru

MTI – 14 decembrie