2019 december 17

Ma kezdődik azoknak az orvosoknak, fogorvosoknak és gyógyszerészeknek a kihelyezése, akik sikeres rezidensvizsgát tettek

Mint arról hírt adtunk december 9-én az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek mintegy 9000 végzőse állt rezidensvizsgára. A jelöltek összesen 4710 orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti helyre pályázhattak. A vizsgákat az ország hat egyetemi központjában bonyolították le. Azok a végzősök, akik a maximális pontszám 60 százalékát teljesítették, eredményeik csökkenő sorrendjében választhatnak a rezidensképzés szakterületei és az oktatási központok között. Az elmúlt harminc évben először fordul elő, hogy minden sikeresen vizsgázó rezidens számára biztosítottak helyet. Victor Costache egészségügyi miniszter elmondta, hogy azokon a szakterületeken, amelyeken különösen nagy az orvoshiány megnövelték a helyek számát. Ilyen a gyermekgyógyászat, a sürgősségi orvoslás, aneszteziológia és intenzív terápia, családorvoslás és a fertőző betegségek gyógyítása. (Rador Hírügynökség)

Ma ülésezik a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT)

A tanácskozásra 11 órai kezdettel került sor a Cotroceni-i Palotában. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a napirenden a védelmi és nemzetbiztonsági feladatokat ellátó intézmények 2020-as évi költségvetésének tervezete szerepel. A hatályos törvényi szabályozás előírja, hogy CSAT-nak véleményeznie kell a szóban forgó intézmények számára kijelölt költségvetés tervezetét. (Radio România Actualităţi)

Négy évi ideiglenes megbízatás után hivatalosan is Gabriela Firea lett a Szociáldemokrata Párt (PSD) fővárosi szervezetének elnöke

Bukarest főpolgármesterét a pártfunkcióba a PSD fővárosi szervezetének tisztújító gyűlésén választották meg hétfőn. Ebből az alkalomból a PSD ügyvivő főtitkára, Paul Stănescu összefogásra szólította fel a párt tagjait, annak érdekében, hogy megnyerjék a jövő évi helyhatósági és parlamenti választásokat – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Cătălin Purcaru, riporter. (Radio România Actualităţi)

Marin Cazacu és Răzvan Suma koncertje a közszolgálati rádió hangversenytermében

A két kiváló csellóművész a Román Rádió Kamarazenekarával lép fel december 18-án, szerdán 19.00 órai kezdettel. A karmester Gábor Ferenc lesz, aki berlini Hanns Eisler Zeneakadémia karmester-tagozatának végzettje és tehetségét már a világ számos színpadán bizonyította.

Műsoron lesz a barokk muzsika két kiváló darabja: Händel és Vivaldi, Koncert két csellóra és zenekarra című műve. Az est első előadása Constantin Silvestri: Három darab vonószenekarra című opusza lesz. A mű aktualitását az is adja, hogy 50 éve halt meg a huszadik század egyik jelentős román zeneszerzője, Constantin Silvestri. (Rador Hírügynökség)

Temesváron gyásznapot rendeltek el a harminc évvel ezelőtt elesett áldozatok emlékére

Harminc éve annak, hogy december 17-e és 20-ka között kiszélesedett a diktatúra- és kommunistaellenes tiltakozás. Akkor a hadsereg megfélemlítő felvonulásba kezdett, hallható volt a fegyverropogás a város központjában. A Temesvári Katonai Ügyészség nyilvántartása szerint 66 halottja és 196 sebesültje volt az eseményeknek. Azon az estén a Román Kommunista Párt Politikai Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta az árulóknak megbélyegzett temesvári tüntetők elleni erőszakos fellépést. (Rador Hírügynökség)

A Belügyminisztérium lakossági szolgáltatásokat ellátó intézményeinek programja a karácsonyi és újévi ünnepek idején

Az útlevél-kibocsátó osztályok, gépjármű-jogosítványok megújításával, forgalmi engedélyek kiállításával foglalkozó egységek, valamint a bűnügyi nyilvántartási osztályok december 25-26, illetve január 1-2 kivételével minden nap fogadják az ügyfeleket. Bővebb információt a belügyminisztérium honlapján találhatnak az érdekeltek. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador