Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord comemorează 30 de ani de la căderea comunismului, prin dialoguri de suflet cu Marcel Petrișor și Marius Vasileanu

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Macarie Drăgoi, comemorează 30 de ani de la căderea comunismului prin două întâlniri cu Marcel Petrișor și Marius Vasileanu, organizate la Stockholm și Göteborg, Suedia.

Evenimentele vor avea lor vineri, 20 decembrie 2019, orele 18:00, la Centrul Episcopal din Stockholm, pe temele „Viitorul emigrației românești” și „Mișcarea cultural-duhovnicească Rugul Aprins și actualitatea sa în veacul XXI”, respectiv duminică, 22 decembrie 2019, după Sfânta Liturghie Arhierească și Parastasul pentru Eroii Revoluției din 1989, la biserica românească din Göteborg, pe tema „Vom muri și vom fi liberi – românii la trei decenii de libertate”.

Marcel Petrișor (n. 1930, Ocișor, Hunedoara) este un cunoscut profesor, scriitor și deținut politic. Între 1952 și 1964 a fost întemnițat, cu o scurtă perioadă de libertate în 1956, pătimind în penitenciarele Rahova, Jilava, Malmaison, Uranus, Baia Sprie, Dej, Gherla și Aiud. În închisoare l-a cunoscut pe Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa cu care a legat o prietenie de-o viață. Din volumele sale de memorialistică amintim: „Secretul Fortului 13. Reeducări și execuții” și „Cumplite încercări, Doamne! Anii de mucenicie ai temnițelor comuniste”.

Marius Vasileanu (n. 1964, Gura Humorului) este un cunoscut specialist în istorie și antropologie religioasă. Are o bogată activitate în presă (scrisă, radio, televiziune, new media) și în editarea de carte. A publicat trei cărți de autor, numeroase studii și articole în volume colective de spiritualitate creștină și în reviste cu profil academic. Principala sa temă de cercetare este fenomenul Rugului Aprins.