In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia din 1989, la Sala Radio

Vineri, 20 decembrie (ora 19:00), Sala Radio va fi scena unui concert-eveniment emoţionant: In memoriam – 30 de ani de la Revoluţia din 1989Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi – în prezent dirijor invitat al Operei din Düsseldorf (Germania), va interpreta una dintre partiturile monumentale ale muzicii clasice: Recviemul de Verdi. Acesta şi-a compus Recviemul în memoria poetului şi romancierului italian Alessandro Manzoni şi premiera a avut loc în Biserica San Marco din Milano, în 1874.

Solişti aplaudaţi în ţară, dar şi pe scenele internaţionale, sosesc la Bucureşti pentru eveniment: Teodora Gheorghiu – soprană, Maria Miron – mezzosoprană, Ovidiu Purcel – tenor şi Marius Boloş – bas. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Ţuţu).

În deschiderea concertului, Editura Casa Radio va lansa audiobook-ul de mărturii Silvia Iliescu, Carmen Ionescu, Octavian Silivestru, Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989. Evenimentul va avea loc în foaierul Sălii Radio, de la ora 18:50. La împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din 1989, Radio-istorii. 21-25 decembrie 1989 se constituie într-o restituire-document care tezaurizează mărturiile şi vocile care au transpus pe unde istoria la Radio România în acele zile fierbinţi de incertitudine, cutezanţă şi speranţă. Despre semnificaţia acestor mărturii şi despre ideea şi proiectul albumului vor vorbi Carmen Ionescu, managerul Agenţiei de Presă RADOR şi Silvia Iliescu, coautoare ale albumului. Detalii despre album pe www.edituracasaradio.ro.

David Crescenzi are o pregătire muzicală complexă: pianist, dirijor de orchestră şi de cor. Printre realizările sale cele mai semnificative se numără colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, în calitate de dirijor invitat (1998 – 2003), unde a pregătit şi dirijat opere de Rossini, Donizetti, Puccini şi Verdi. La Doha, în Quatar, a dirijat de trei ori: în 2002, Aida de Verdi, în 2003, Ibn Sina de Michiel Borstlap, iar în 2005, Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, apoi a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijorul Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Cariera Teodorei Gheorghiu a fost marcată de întâlnirea cu celebrul José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition – Spania. După concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a influenţat definitiv cursul carierei. A câştigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţional George Enescu şi a prestigioasei Competiţii Regina Elisabeta – Bruxelles. A debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolul Regina Nopţii din Flautul fermecat de Mozart, fiind apoi invitată să evolueze pe importante scene din Europa precum Théâtre de la Monnaie – Bruxelles, Grand-Théâtre – Geneva, Théâtre de Champs-Elysées – Paris, Opera din Lucerna. În anul 2004 a debutat pe scena Operei de Stat din Viena, iar între 2007 şi 2010 a evoluat constant pe această scenă.

Maria Miron a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa prof. Georgeta Stoleriu. A participat la cursuri de perfecţionare organizate în colaborare cu Accademia di Teatro alla Scala şi ateliere susţinute de mari artişti: Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Luciana Serra. Repertoriul de operă şi vocal-simfonic pe care l-a abordat cuprinde roluri ca: G. Rossini – Bărbierul din Sevilla – Rosina, La Cenerentola – Angiolina, W. A. Mozart – Nozze di Figaro – Cherubino, Don Giovanni – Zerlina, Cosi fan tutte – Dorabella, G.Puccini – M. Butterfly – Suzuki, P. I. Ceaikovski – Evgheni Oneghin – Olga etc. A susţinut spectacole şi concerte atât în ţară cât şi în Danemarca, Italia, Bulgaria, Ungaria şi Belgia.

Tenorul Ovidiu Purcel este angajat al Operei din Düsseldorf (Deutsche Oper am Rhein). Absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, clasa conf.univ.dr. Marius-Vlad Budoiu, a câştigat numeroase competiţii naţionale de interpretare vocală. Este invitatul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, iar alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj-Napoca a susţinut un turneu în Tel Aviv. În stagiunea 2011-2012, a fost membru al Studioului de Operă din cadrul Deutsche Oper am Rhein unde a interpretat roluri precum Paolino – Il matrimonio segreto, Müller – El gato con botas, Fisherman – Le rossignol, Tamino – Flautul fermecat.

Marius Boloş este solist al Operei Naţionale Bucureşti din anul 2006. Absolvent al Universităţii din Oradea cu două specializări, Muzică şi Teologie, a urmat cursuri de măiestrie artistică susţinute de Ionel Pantea, Nelly Miricioiu, Viorica Cortez, Mariana Nicolesco, Leontina Văduva. În anul 2006 a fost bursier al Studioului de Operă din cadrul Operei Naţionale din Budapesta şi a luat lecţii particulare de canto cu maestrul Pompeiu Hărăşteanu. Marius Boloş a debutat pe scena Operei Naţionale Române Cluj-Napoca în rolul Comandorului din opera Don Giovanni de Mozart, în 2004. În iulie 2005 a fost finalist la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila, iar în 2007 a obţinut Premiul Special al Juriului la această competiţie. La Opera Naţională Bucureşti a debutat cu rolul Monterone din Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.