Manifestări comemorative, la Timişoara

Revoluţia Română după 30 de ani. 19 decembrie 1989, la Timişoara, este ziua în care muncitorii de la fabricile din oraş au intrat în grevă şi a fost creată prima organizaţie a revoluţionarilor, înainte de căderea dictatorului comunist: Frontul Democrat Român.

19 decembrie este şi ziua în care regimul a încercat să ascundă urmele represiunii sângeroase, care făcuse deja zeci de morţi. În memoria lor în oraşul martir continuă astăzi manifestările comemorative. Detalii avem acum, în direct, de la corespondenta RRA Alina Bujancă. Bună dimineaţa.

Reporter: Bună dimineața. Pornind de la faptul că studenții s-au alăturat masiv grupurilor de revoluționari, în decembrie ’89, Universitatea de Vest va găzdui, astăzi, de la ora 10:00, o adunare festivă dedicată celor trei decenii de libertate. Cu acest prilej, va fi lansat și volumul „Proclamația de la Timișoara”, în contextul Revoluției Române.

Diseară, un grup de urmași ai eroilor martiri va pleca, la fel ca în fiecare an, într-un pelerinaj, la București şi Slatina, pe urmele cenuşii celor 43 de cadavre sustrase, în 18 decembrie 1989, de la morga Spitalului Județean, şi arse la Crematoriu.

În cadrul operaţiunii „Trandafirul”, ordonate de comunişti, pentru a se şterge urmele masacrului de la Timișoara. În urmă cu exact 30 de ani, spitalele gemeau de răniţi. Aproape 1.000 de persoane erau arestate, iar orașul era sub asaltul TAB-urilor. Atunci a fost declanşată greva generală, la întreprinderea electrică ELBA, fapt decisiv pentru victoria Revoluției care urma să fie dobândită, pe 20 decembrie, când timișorenii au ieșit masiv pe străzi şi au declarat primul oraș liber de comunism, din România./cmorozanu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 decembrie