Putin a declarat că Rusia va depune eforturi pentru a semna un nou acord privind tranzitul gazelor rusești spre Europa

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va depune eforturi pentru semnarea cu Ucraina a unui nou acord privind tranzitul gazelor naturale rusești a teritoriului ucrainean spre țările Europei.
Potrivit Agenţiei de presă TASS, vineri, 20 decembrie, la Sankt Petersburg are loc întrevederea primului vicepremier rus şi ministru de finanţe, Anton Siluanov, cu liderul partidului de opoziţie din Ucraina, Platforma de Opoziţie – Pentru Viaţă, Viktor Medvedciuk. La aceste discuţii se va alătura şi preşedintele rus, Vladimir Putin.
„Vom tinde către semnarea acordului, dar ele, condiţiile, acordului ar trebui să fie reciproc avantajoase, fără ca să expună la riscuri ambele părţi”, a declarat Putin, în conferinţa de presă anuală de joi, de la Moscova, comentând astfel întrebarea dacă va fi semnat un nou acord cu privire la transitul de gaze între Rusia și Ucraina.
Întrebarea a fost adresată ieri de jurnalistul Agenţiei de presă ucraineană UNIAN, Roman Tîmbaliuk
Referindu-se la problema volumului de gaze naturale ruseşti care vor tranzita Ucraina şi furnizarea lor către Europa, preşedintele rus, Vladimir Putin a specificat:
„Nu vom încheia un acord în domeniul livrărilor de gaze doar pentru o anumită perioadă, ca mai apoi să renunţăm la el. Dorim să menţinem tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina şi chiar să acordăm şi o reducere… Rusia va căuta o soluție pentru disputa cu privire la livrările de gaze naturale, acceptabilă pentru absolut toată lumea, inclusiv pentru Ucraina”.
Președintele a răspuns şi la întrebarea referitoare la existenţa unui război în domeniul furnizării gazelor naturale ruseşti între Rusia şi Ucraina.
Președintele a amintit despre eurobodnurile în valoare de trei miliarde de dolari pe care Ucraina le datorează Rusiei. „Potrivit unei decizii a unui tribunal din Londra, Kievul trebuie să restituie banii, dar nu o face. Cu toate acestea, solicită Rusiei o sumă de trei miliarde de dolari, potrivit deciziei luate de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm”, a răspuns Putin. În același timp, Putin a menționat că această decizie este un fel de babilonie, ea fiind luată pe baza situației economice dificile din Ucraina. „Acesta nu este un argument și indică faptul că decizia este una politică”, a subliniat șeful statului. El a amintit că Moscova este dispusă să furnizeze gaze Kievului la un preţ redus. „Nimic nu se poate soluţiona prin recurgerea la forță”, consideră președintele Rusiei.
Amintim că Rusia, Ucraina şi Comisia Europeană au convenit joi, după lungi ore de negocieri, un acord de principiu privind livrarea de gaze naturale, acord care va intra în vigoare după 1 ianuarie 2020, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. Ucraina reprezintă principala rută de tranzit a gazelor naturale ruseşti către Europa, iar actualul acord convenit între Rusia şi Ucraina expiră pe la sfârşitul acestui an.
„După aceste negocieri intense, sunt bucuros să vă anunţ că am ajuns la un acord de principiu care acoperă toate asapectele importante, ceea ce consider că este extrem de favorabil pentru Europa, pentru Rusia şi pentru Ucraina”, a declarat Maros Sefcovic.(www.russian.rt.com – 20 decembrie)/vdraguta/aionescu

RADOR (20 decembrie)