Macron face apel pentru un armistiţiu în cadrul grevelor pentru pensii în perioada Crăciunului

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a făcut un apel către sindicate de a suspenda grevele împotriva reformelor pensiilor pe perioada sărbătorii de Crăciun, pentru a evita perturbarea călătoriilor.

„Grevele sunt justificate şi protejate prin Constituţie, dar cred că există momente în viaţa unei naţiuni când este bine să se ajungă la un armistiţiu, din respect pentru familii şi viaţa de familie”, a afirmat Macron, în timpul unei conferinţe de presă comună cu omologul său din Coasta de Fildeş, Alassane Ouattara.

Cele două săptămâni de acţiuni naţionale împotriva revizuirii planificate de Macron asupra sistemului de pensii, care include şi eliminarea statutului special pentru sectoare ca cel feroviar, au perturbat mersul trenurilor. În ciuda apelurilor din partea unor sindicate de a suspenda grevele în timpul perioadei de sărbători, câteva grupuri de angajaţi ai căilor ferate continuă greva, în timp ce călătorii îşi încep vacanţele.

Macron a afirmat că o pauză a grevelor nu ar presupune că sindicatele şi-ar abandona cererile, ci ar demonstra „un simţ al responsabilităţii şi respect faţă de cetăţenii francezi care sunt uneori departe unii de alţii şi îşi doresc să se revadă în timpul sărbătorilor.” Compania feroviară naţională SNCF a continuat să ofere servicii reduse sâmbătă, în timp ce jumătate dintre liniile de metrou din Paris au fost închise./aionita/schelaru

REUTERS – 21 decembrie