Bradul de Crăciun aparţine sărbătorilor de iarnă şi în întrega lume pot fi întâlnite exemplare deosebit de impresionante. Mare, verde și cu miros de pădure de conifere – acestea sunt criteriile principale pentru un brad clasic de Crăciun. Iată câţiva dintre cei mai spectaculoşi brazi de Crăciun:

1. Dortmund: Uriașul
Este situat la Hansaplatz din Dortmund: are aproximativ 45 de metri înălțime, o greutate de 40 de tone și este asamblat din 1.700 de molizi din regiunea Sauerland. Este cel mai mare pom de Crăciun din lume. Este decorat cu peste 48.000 de lumini, ornamente de iluminat și un înger de 200 kg, în partea de sus. Construcția bradului de Crăciun XXL începe cu patru săptămâni înainte ca primarul să-i aprindă luminiţele.

2. Londra: Vikingul
Istoria pomului de Crăciun din Trafalgar Square datează din al Doilea Război Mondial. Este un cadou din partea norvegienilor pentru britanici, ca mulțumire pentru sprijinul acordat în război. Anul acesta, copacul are 90 de ani și 25 de metri înălțime. Luminează și încălzește inimile londonezilor până pe 6 ianuarie.

3. Washington: În onoarea timpului
„Arborele național de Crăciun” din acest an este un molid albastru de peste nouă metri din statul Pennsylvania. Este situat în Parcul Ellipse, între Casa Albă și Monumentul Washington. „Arborele național de Crăciun” are o tradiție de aproape 100 de ani: în 1923, președintele Calvin Coolidge a aprins pentru prima dată beculeţele unui pom de Crăciun în Parcul Ellipse. „Arborele național de Crăciun” a ținut pasul cu vremurile: din 2013 are propriul său cont de Twitter.

4. New York: Pomul celebru la nivel mondial
Iluminatul oficial al Crăciunului este semnalul de pornire pentru perioada sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, pomul are 23 de metri înălțime și este în vârstă de aproximativ 70 de ani. Lanțul de lumini care face copacul să strălucească are o lungime de aproximativ opt kilometri. Molidul este, de asemenea, decorat cu o stea care are peste 20.000 de cristale Swarovski – o priveliște uimitoare în fața renumitului Rockefeller Center.

www.zuerich.com

5. Zürich: Pomul care „cântă”
Majoritatea copacilor de Crăciun pot să lumineze. Dar să cânte? Acest lucru poate fi realizat doar prin „Cântarea de Crăciun” din Zürich. Coruri din toată Elveția concertează la Werdmühleplatz. Grupurile își interpretează repertoriul de Crăciun pe o scenă înaltă, dând astfel impresia că pomul „cântă” și emoţionând publicul. Piaţa romantică de Crăciun şi caruselul nostalgic întregesc atmosfera de sărbătoare.

6. Rio de Janeiro: Bradul plutitor
La începutul Adventului, un brad special de Crăciun are un aspect spectaculos: un exemplar plutitor din Rio de Janeiro. Cu o înălțime de aproximativ 70 de metri, este unul dintre cei mai înalţi de acest gen. Aproape un milion de becuri îl împodobesc şi se aprind în opt moduri diferite, în fiecare seară.

7. Berlin: Regele frumuseții
Chiar în fața Porții Brandenburg, pe Pariser Platz, este probabil, pentru public, cea mai frumoasă strălucire a pomului de Crăciun din Germania. Pentru a cincea oară, bradul va proveni din Turingia şi în acest an. Aproximativ 30.000 de lumini și sute de globuri decorează bradul. (www.t-online.de)/aionescu

Ada Ionescu, RADOR