Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a suspendat acreditarea Spitalului de Urgenţă Floreasca

Continuă anchetele începute după ce, duminica trecută, o femeie a fost arsă pe masa de operație în timpul unei intervenții chirurgicale la Spitalul Floreasca din București.

La rândul ei, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a suspendat acreditarea unității medicale.

Reporter: Cristina Dumitrescu – Femeia de 66 de ani, victimă a incidentului grav de duminica trecută, a murit ieri seară, iar Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei face cercetări pentru suspiciunea de omor din culpă. Există și o anchetă a Colegiului Medicilor, iar concluziile verificărilor Corpului de Control al Ministerului Sănătății vor fi prezentate la începutul săptămânii viitoare.

Ministrul sănătății, doctorul Victor Costache, a declarat că raportul preliminar indică o „cascadă de nereguli deosebit de grave”. După ce a fost astăzi la Spitalul Floreasca, ministrul Costache, care este medic chirurg, a spus că incidente de tipul celui care a avut loc pe 22 decembrie sunt deosebit de rare și nu pot fi mușamalizate.

Victor Costache: Protocoalele nu au fost respectate. Există nişte protocoale standard. Este un eveniment deosebit de grav, un eveniment-santinelă care trebuie raportat imediat. Aceste evenimente sunt, din fericire, deosebit de rare şi o să vă mai dau mai multe detalii săptămâna viitoare.

Reporter: Pentru că nu a raportat în termen de 24 de ore incidentul, Spitalului Floreasca i-a fost suspendată astăzi acreditarea pentru un termen de şase luni de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. Dacă i-ar fi fost retrasă și nu suspendată acreditarea, Spitalul Floreasca unul dintre cele mai mari spitale de urgență din România, nu ar mai fi putut să încheie un contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar pacienții ar fi trebuit să își plătească spitalizarea, însă această situație a fost evitată prin suspendarea acreditării./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 decembrie