Doi actori italieni au ridicat publicul în picioare la Bucureşti, după spectacolul “Soţii”, despre cuplul Ceauşescu

Duminică, 22 decembrie 2019, a avut loc în premieră absolută în România, la sala „Studio” a Teatrului Odeon din capitală, spectacolul “Soţii”, după un text al dramaturgului francez David Lescot, în interpretarea actorilor italieni Elvira Frosini şi Daniele Timpano. Piesa, nominalizată în 2019 la premiile UBU, considerate “Oscarul” dramaturgiei italiene, s-a jucat cu sala plină. Spectacolul a fost urmat de o dezbatere la care publicul a stat faţă în faţă cu cei doi actori, care au povestit cum a decurs documentarea minuţioasă pentru interpretarea celor două personaje şi ce efect a avut asupra lor prezentarea în faţa unui public românesc.

După spectacolul despre procesul lui Ceaşescu, al lui Milo Rau, prezentat tot de Teatrul Odeon, în 2009, a fost rândul nostru, al Companiei Frosini/ Timpano, la 10 ani distanţă, să marcăm aniversarea a 30 de ani de la evenimentele din 1989”, au declarat cei doi actori.

Am fost fericiţi şi emoţionaţi să aducem spectacolul “Soţii” pe scena Teatrului Odeon şi în faţa publicului românesc. Până acum am prezentat piesa unui public italian, care nu cunoaşte bine evenimentele despre care vorbim, care se referă la istoria recentă a României. De aceea, cuvintele pe care le spuneam pe scenă au avut parcă un alt fel de sunet, parcă le rosteam pentru prima oară”.

Relaţia pe care au stabilit-o cu publicul din Bucureşti a fost una specială: “Ştiam că vor sosi persoane care au trăit acele momente, care au fost martori la evenimente, iar acest lucru a schimbat şi perspectiva noastră asupra celor întâmplate. Publicul a fost generos, atent şi empatic şi am simţit, de pe scenă, că a urmărit piesa cu o trăire intensă, densă de emoţie. Totul a dat o dimensiune amplă întregului eveniment. Spectatorii care au aplaudat în picioare, la sfârşit, precum şi dezbaterea care a avut loc după piesă au făcut ca experienţa noastră la Bucureşti să fie una de neuitat, pe care am dori să o putem repeta. Mulţumim Teatrului Odeon, Europe Direct Botoşani şi Fabulamundi, care ne-au primit în România cu o organizare impecabilă!”

Iată câteva din impresiile publicului :

În această seară, cei doi actori, prin gesturile lor, au conturat două personaje de neuitat. Când mai marii lumii vor să-şi impună propria putere, Teatrul arată că, prin mijloacele pe care le are la dispoziţie, poate conduce, el, lumea. Teatrul are ca model lumea mare, pe care o aduce, prin micşorare, la esenţă. Am asistat la un spectacol-veritè, a fost o demonstraţie care arată cât de adevărată este expresia nihil sine histriones, nimic fără actori! Felicitări!” (Nicolae Havriliuc, critic de teatru)

Eu sunt născută după anii ’90 şi pentru mine a fost o dublă emoţie să asist la spectacol. Piesa a avut o latură inedită, deosebită, din punct de vedere artistic, dar şi una educativă. Multe lucruri despre regim şi despre Ceauşescu le-am aflat pentru prima oară acum. Din păcate, prea puţin se vorbeşte la şcoală despre istoria recentă a României şi noi, cei din generaţia tânără, trebuie să căutăm să ne informăm singuri” (coordonator proiecte europene)

Spectacolul SOŢII (Gli Sposi) este adaptat după un text al dramaturgului francez David Lescot, în traducerea scriitorului şi criticului de teatru italian Atillio Scarpellini, în cadrul proiectului european “Fabulamundi. Playwriting Europe – Beyond Borders”. Pe 30 noiembrie 2019 spectacolul a fost nominalizat la Premiul UBU, cea mai prestigioasă competiţie din lumea teatrului din Italia, la categoria “Cea mai bună adaptare după un text străin”. “Gli Sposi” / Soţii s-a bucurat de un mare succes de public în 2019, jucându-se “sold out” la Roma şi primind recenzii elogioase în presa naţională din Peninsulă. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Fabulamundi. Playwriting Europe – Beyond Borders” de către Teatrul Odeon, Europe Direct Botosani şi Asociaţia Europaeus (Roma).

Photo credits: ED Botosani / Radu Cajvaneanu